Siječanjsko prebrojavanje ptica močvarica_2018

Posted by on 10 sij. 2018 in Novosti, RSS | Tags: , , , , ,

I na području Međimurske županije sredina siječnja je vrijeme kad se odvija zimsko (siječanjsko) prebrojavanje ptica močvarica. Centralni vikend za prebrojavanje 2018. godine je 13. i 14. siječnja. Djelatnici Međimurske prirode i ove godine će se uključiti u međunarodnu aktivnost prebrojavanja. Prebrojavanjem će biti zahvaćeno preko 20 vodenih površina u unutrašnjosti Međimurja kao što su retencije, ribnjaci, šljunčare te transekti na rijeci Muri i Dravi. Na interaktivnoj karti Udruge BIOM koja je nacionalni koordinator ove aktivnosti možete vidjeti koje vodene površine na području Međimurja i ostatka Hrvatske su uključene u monitoring. 

IWC (International Waterbird Census) ili Zimsko prebrojavanje ptica močvarnih staništa je 1967. pokrenuo Wetlands International, međunarodna organizacija kojoj je cilj zaštita i očuvanje vodenih staništa na globalnoj razini. Danas u ovoj akciji sudjeluju 143 zemlje svijeta, a dobiveni rezultati služe za prepoznavanje važnih zimovališta za ptice, praćenje kretanja brojnosti ptica, njihovu pravodobnu zaštitu, a na široj skali koriste se u studijama o klimatskim promjenama i kretanjima bolesti poput ptičje gripe.

Pri provođenju monitoringa se koriste različite metode prebrojavanja – od cenzusa u točki do linijskih transekata, ovisno o karakteristikama područja.

Aktivnost zimskog prebrojavanja na području Međimurske županije (kao dio regije Sjeverna Hrvatska) od 1999. godine koordinira udruga ZEUS iz Donje Dubrave, a više o aktivnosti i rezultatima prebrojavanja 2017. godine možete pročitati na: http://www.mnovine.hr/hrvatska/aktualno/foto-prebrojavanje-ptica-mocvarica-zimovalistima-medimurju-okolici/

Također, ove godine će se aktivnosti po prvi put priključiti i volonteri koji su prošli edukaciju u sklopu projekta “Kreni zeleno!” koja je održana 13. prosinca 2018. godine.

IMG_0048