43. godišnjica zaštite Perivoja Zrinski u Čakovcu

Posted by on 17 ruj. 2018 in Novosti | Tags: , ,

Dana 17. rujna 1975. godine donijeto je Rješenje ondašnjeg Republičkog zavoda za zaštitu prirode Republike Hrvatske kojim se PERIVOJ ZRINSKI u Čakovcu stavlja pod trajnu zaštitu sukladno Zakonu o zaštiti prirode. To je bila prva službena zaštita nekog područja u Međimurju, jer su do tada službeno zaštićivana samo pojedinačna stabla odnosno objekti.

O razvoju ideje zaštite koja je dovela do proglašenja Spomenika parkovne arhitekture Perivoj Zrinski više možete pročitati u publikaciji Javne ustanove pod naslovom “Na početku bijaše stablo – 50 godina zaštite prirode u Međimurju” koja je objavljena u travnju 2013. godine (vidi link: Publikacije).

Trenutno se u Perivoju provodi nekoliko paralelnih procesa kako bi se ovaj “stari organizam” ili čakovečki Central Park revitalizirao i uredio sukladno trendovima 21. stoljeća. Perivoj je SPA – spomenik parkovne arhitekture – i kao takav spada u tzv. oblikovanu prirodu, a takva priroda traži više ulaganja nego zaštićena područja u nekim drugim kategorijama. Grad Čakovec izdvaja određena sredstva za njegovo redovno održavanje, ali i za zahvate kojima će se unaprijediti stanje u prostoru Perivoja. Neki procesi traju duže nego bi građani to željeli, ali kod zaštićenih područja treba biti posebno oprezan. Zato je u posljednjih nekoliko godina sam Perivoj postao “poligon demokracije” na kojem građani izražavaju svoje vizije njegova uređenja i budućeg izgleda. Dodatni izazov upravljanja Perivojem leži u činjenici što je u njegovom samom središtu lociran kulturni spomenik nulte kategorije – Stari grad Čakovec. Tako su u upravljanje s ovih dvadesetak hektara uključeni brojni dionici, različite društvene skupine i pojedinci.

Drvored by Mance

photo by (c) Davorin Mance