Trebamo li hraniti ptice zimi?

Posted by on 11 pro. 2018 in Novosti, RSS | Tags: , ,

Ljudi su u posljednjih nekoliko stoljeća drastično promijenili ili uništili prirodna staništa čime su se i prirodni izvori hrane za ptice znatno prorijedili. Zima s dugotrajnim snježnim pokrivačem i velikim minusima za ptice je razdoblje gladovanja te se uspjeh preživljavanja ptica značajno smanjuje. Mnoge ptice tada ne nalaze dovoljno hrane i ugibaju. Stoga je odgovor na pitanje treba li hraniti ptice zimi naprosto DA, osobito tijekom oštrih zima. Zimsko hranjenje ptica poželjno je provoditi od prosinca do ožujka.

U mnogim trgovačkim centrima možete pronaći različite hranilice za ptice, izrađene od drveta ili plastike. Neke su dobre i pogodne, ali ima i onih previše ukrašenih i raznobojnih koje ptice teško prihvaćaju jer ih se boje. Međutim, i sami možete kod kuće izraditi jednostavne hranilice uz minimalni napor i trošak.

Pticama nemojte davati uvijek iste količine hrane. Kada je zima blaga, ptice relativno lako pronalaze dobar dio svoje prirodne hrane pa mnoge vrste rijetko ili uopće ne posjećuju hranilice. Sjenice i vrapci će u manjem broju uvijek biti prisutni, a sve dok je zima blaga, hranite ih umjereno. Tijekom oštrih zima s dubokim snijegom i dugotrajnim minusima, ptice iz šuma i s polja u velikom broju zalaze u sela i gradove u potrazi za hranom. U takvim uvjetima ptice hranite redovito i obilno. Kad jednom započnete s hranjenjem, morate biti dosljedni i hraniti ptice do kraja snijega ili jake studeni.

Čime hraniti ptice? Raznim sjemenkama među kojima je najvažniji neprženi i nesoljeni suncokret, sirove sjemenke bundeve, orah, lješnjak, nesoljeni kikiriki te smjesa sitnih sjemenki koja se prodaje kao hrana za kanarince ili srednje velike papige. Žitarice, kukuruz i riža također su pogodna hrana za neke vrste ptica. Pogodne su i kuglice od goveđeg loja pomiješanog s raznim sjemenkama te svježe ili sušeno voće, među kojima je svakako najvažnija jabuka. Moguće je iskoristiti i ostatke iz kuhinje: kuhanu rižu, kuhani kukuruz, zeleno povrće i ostatke voća koji su natruli pa ih namjeravate baciti u otpad. Ptice nikako ne hranimo kruhom jer ga ne mogu probaviti te od njega obole i uginu.

Zimsko hranjenje ptica pruža odličnu priliku i za njihovo promatranje iz neposredne blizine. To posebno vrijedi za one ljubitelje ptica koji su se tek nedavno počeli upoznavati s njihovom raznolikošću. Ptice na hranilici nisu odveć plahe, lako ih je promatrati čak i bez dalekozora, s nekoliko metara kroz prozor iz tople sobe. Stoga, postavite hranilicu u dvorište ili voćnjak, pomozite pticama da prežive zimu u što većem broju i uživajte u njihovoj blizini. Jer, za ptice kao i za čovjeka – zima je zima! Bez obzira što je ova blaža nego uobičajeno.