Međimurska priroda u Dravskoj priči na početnoj konferenciji projekta Riverside

Posted by on 13 lis. 2020 in Novosti | Tags: , , , ,

 

Siniša Golub i Tatjana Arnold Sabo

Siniša Golub i Tatjana Arnold Sabo

Sljedeće dvije godine bit će brojnih aktivnosti unutar projekta Riverside vrijednog 954.250,40 eura. Svatko od nas sedam partnera je našao svoje teme a sa zajedničkim ciljem razvoja i zaštite Prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav. Posebno bi istaknula što nastavljamo raditi na principu zajedničkog upravljanja ovim područjem. Riverside je zapravo nastavak projekta Tri rijeke = Jedan cilj.  Još ćemo više ojačati našu suradnju, prenositi i razmjenjivati znanja i iskustva te poduzeti brojna istraživanja kako bismo još bolje upoznali biološku raznolikost tog područja te naći još bolje modele kako njime upravljati. kazala je Tatjana Arnold Sabo voditeljica projekta i ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije o projektu Riverside po završetku početne konferencije projekta Riverside.

Riverside početna konferencija Noskovci 1210 (5)_resize

Hrvatski partneri projekta okupili su se u posjetiteljskom Centru Dravska priča

Početna konferencija trebala je biti u Mađarskoj. Međutim s obzirom na preporučene epidemiološke mjere i koronavirus pandemiju događaje je organiziran poluvirtualno.  Hrvatski partneri projekta iz Međimurske, Varaždinske, Koprivničko-križevačke i Osječko-baranjske Javnih ustanova i Virovitičko-podravske kao domaćin okupili su se u posjetiteljskom Centru Dravska priča u Noskovcima a komunikacija s organizatorom događaja mađarskim  partnerom  Nacionalni park Dunav – Drava (HU) te Županijom Zala (HU) ostvaren je online.

Riverside zaštitni znak projekta

Na konferenciji je predstavljen i zaštitni znak projekta

Tatjana Arnold Sabo predstavila je planirane aktivnosti hrvatskih partnera, a  Tibor Parrag iz Nacionalnog parka Dunav – Drava partnerima mađarske projektne aktivnosti. Projekt se financira u sklopu Interreg V-A Programa suradnje Mađarska-Hrvatska 2014. – 2020., ukupne je vrijednosti 954.250,40 eura, od čega je udio Europske unije 85 %, odnosno 811.112,83 eura.

Riverside početna konferencija Noskovci 1210 (131)

Sudionici početne konferencije projekta Riverside

Okupljeni hrvatski partneri projekta po završetku konferencije razgledali su novi multimedijalni postav Centra za posjetitelje Dravska priča. Otvorenje ovog novog interaktivnog i inovativnog doživljaja prirode zakazano je krajem listopada, a Centar će za javnost vrata otvoriti početkom studenoga.

Riverside početna konferencija N

Početak obilaska novog multimedijalnog postava Dravska priča

Tatjana Arnold Sabo predstavljajući ovaj  interaktivan i inovativan svima pristupačan doživljaj prirode je kazala:

– Centar Dravska priča  financiran je iz programa Konkurentnost i kohezija održivog upravljanja prirodnom baštinom. Danas smo imali tremu u iščekivanju dojmova vas, naših kolega. Postavom prezentiramo zaštićena područja u kojem se nalazimo prije svega Regionalni park i rezervat Mura – Drava – Dunav ali i Natura područja. Napravili smo izbor vrijednih tema kao što su život bregunica, hidrodinamički procesi rijeke Drave, priča o kapljici vode i dabru, plovidbu rijekama Murom, Dravom i Dunavom, pokazali osobitosti života sedam vrsta ptica. Ponosni smo na ovu našu Dravsku priču.  Često puta nismo svjesni da taj naš krajolik koji imamo pozitivno utječe na kvalitetu našeg života i koliko je bitno da ga očuvamo. I za nas i za buduće generacije.

 

Riverside početna konferencija Noskovci 1210 (47)_resize

U komunikaciji s mađarskim partnerima sudjelovala je i Mihaela Mesarić