Lidija Bajuk u kratkom video spotu Modro – zeleno blago Međimurja

Posted by on 26 ruj. 2020 in Novosti| Tags:

Lidija Bajuk

Lidija Bajuk

U živopisnom krajoliku Zasadbrega proteklog su tjedna snimljeni  kadrovi potrebom izrade kratkog promotivnog spota pod nazivom Modro – zeleno blago Međimurja.  Spot se snima za medijsku kampanju projekta Med dvemi vodami. Obol roli glavnog lika dala je naša poznata pjesnikinja, kantautorica, etnologinja i umjetnica Lidija Bajuk. Snimanje je odradio Fotokolor Vidović, odnosno Žan Novosel i Željko Vidović.

Čitaj o tome

NATJEČAJ za ravnatelja/icu ustanove – novo

Posted by on 25 ruj. 2020 in Novosti, RSS| Tags:

Na temelju članaka 40. i 41. Zakona o ustanovama (NN, broj 76/93, 29/97, 47/99, 35/08 i 127/19) i članaka 17. i 23. Statuta Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode (pročišćeni tekst), Upravno vijeće raspisuje

N A T J E Č A J

za izbor i imenovanje ravnatelja/ice

MEĐIMURSKE PRIRODE – Javne ustanove za zaštitu prirode

(na mandatno razdoblje od četiri godine)

 

Čitaj o tome

Pod “šopanim” krovom na Matulovom gruntu uskoro pisci, umjetnici i prirodoslovci

Posted by on 25 ruj. 2020 in Novosti| Tags: ,

Matulov grunt (3)

Djelatnici Međimurske prirode i Janja Kovač iz Muzeja Međimurja u obilasku radova na Matulovom gruntu

– Ovo je koliko ja znam posljednja kuća u Međimurju koja ima taj šopani krov, starinski način pokrivanja. Jako mi je drago da je taj element zadržan. Naravno da svaki objekt treba prilagoditi budućoj namjeni, a ovdje će to biti Centar za interpretaciju leptira plavca. Izvrsna je ideja da se nešto tako modernizira odnosno dobije novu namjenu jer jedino tako baština može živjeti, kazala je Janja Kovač, kustosica i voditeljica etnografskih zbirki Muzeja Međimurja prigodom obilaska radova na terenu Matulovog grunta u Frkanovcu zajedno s timom Javne ustanove Međimurska priroda.

Čitaj o tome

Nadzor zaštićenih područja plovilom

Posted by on 24 ruj. 2020 in Novosti| Tags: ,

Neposredni nadzor zaštićenih područja osnovna je zadaća čuvara prirode. S obzirom da značajan dio zaštićenih područja u Međimurskoj županiji pokriva vodene površine, javila se potreba za obavljanje nadzora pomoću plovila. Stoga je sklopljen sporazum između Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode i Hrvatske gorske službe spašavanja – Stanice Čakovec o suradnji i obavljanju zajedničkih nadzora zaštićenih područja plovilom. Zajedničke plovidbe obostrano su korisne. Pripadnici HGSS-a isprobavaju i ispituju svoja plovila i raznovrsnu opremu kako bi u svakom trenutku znali u kakvom je stanju i je li spremna za uporabu u akcijama spašavanja, dok djelatnici Međimurske prirode obavljaju monitoringe različitih životinjskih vrsta ili vrše preventivne nadzore zaštićenih područja. Rijeka Drava u starom toku, a posebno rijeka Mura svakodnevno mijenjaju prostor kroz koji teku tako da je svaka plovidba jedinstvena, a sudionici plovidbi svjedoci su snage i neobuzdanosti rijeka koje još uvijek u nekim dijelovima prirodno vijugaju stvarajući nove krajobraze. 

Čitaj o tome

POZIV NA NATJEČAJ: Prijavite društveno-kulturni i umjetnički program na temu PRIRODA HRVATSKE za izvedbu u Centru Med dvemi vodami u 2021. godini

Posted by on 23 ruj. 2020 in Novosti| Tags:

obala Drave_foto Davorin Mance

obala Drave – autor fotografije Davorin Mance

Imate program na temu Priroda Hrvatske? Predstavite ga Med dvemi vodami! Izložbe fotografija, književne i putopisne večeri, predstavljanje knjiga, filmske i video projekcije, koncerti, plesne i kazališne predstave, performans i instalacije na otvorenom te slični umjetnički programi na temu Priroda Hrvatske, svoj termin, prostor i publiku mogu imati tijekom 2021. u Centru za posjetitelje Med dvemi vodami Križovec 

Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode i Centar za posjetitelje Med dvemi vodami Križovec raspisuju natječaj za društveno-kulturne i umjetničke programe na temu Priroda Hrvatske.

Čitaj o tome

Otvoren hotel za kukce u šenkovečkom eko-centru Nerka

Posted by on 21 ruj. 2020 in Novosti| Tags: ,

hotel za kukce Nerka

Djelatnici Međimurske prirode kod novog hotela za kukce postavljenog na terenu eko-centra Nerka u Šenkovcu

 

Nakon proljetne akcije Međimurske prirode na terenu edukacijskog ekološkog centra Nerka kod retencije Šenkovec uslijedila je i jesenska. Posvećena je otvaranju hotela s čak pet zvjezdica! Naime, jesen je doba kada kukci počinju intenzivno tražiti sklonište odnosno svoj topli dom u kojem će provesti zimu. Stoga je nakon košnje korova i orezivanja suhih grana stabala na terenu Nerke uslijedilo postavljanje i opremanje hotela za kukce. Za ispunu pripremljenih polica koristila se šuplja cigla, suhe grančice i drvo s izbušenim rupicama, češeri, suha trava i drugi prirodni materijali. Glavni arhitekti ovog novog hotela za kukce proizašlog iz radionice Javne ustanove Međimurska priroda bili su Sara Srša i Velimir Bašek, a opremanju “soba i apartmana” kumovali su i ostali djelatnici.

Čitaj o tome

Dojave građana

Posted by on 17 ruj. 2020 in Novosti| Tags:

PODSJEĆAMO: Na internetskim stranicama Međimurske prirode dostupan je obrazac dojave čuvarima prirode. Putem tog obrasca, svi zainteresirani mogu prijaviti uočeni problem u prirodi, a prijava se upućuje direktno čuvarima prirode koji onda dalje postupaju po službenoj dužnosti. Naravno, ako je problem direktno vezan za zaštićena područja ili zaštićene vrste unutar ili izvan zaštićenih područja. Time je rad Javne ustanove još više približen svima onima koji žele doprinijeti očuvanju prirode u Međimurju.

Čitaj o tome