Solarna elektrana Križovec

IMG_2560S ponosom Vas informiramo da je upravo u tijeku postavljanje „Solarne elektrane Križovec“ u vrijednosti =20.000 eura, a koja se po sistemu „ključ-u-ruke“ postavlja na krovu Centra za posjetitelje u Križovcu. Donatori te elektrane u 100% iznosu svih troškova prema Međimurskoj prirodi su međunarodna nevladina organizacija WWF Austrija i tvrtka FRONIUS Njemačka, a istovjetni projekt odnosno donacija instalira se na svega 5 mjesta u Europi.

 

Ta donacija je rezultat prepoznatljivosti rada Javne ustanove i izvan granica Republike Hrvatske odnosno donatori su procjenili da će (osim proizvodnje vlastite struje) solarna elektrana u Križovcu biti vidljiva velikom broju posjetitelja, čime će se ostvariti i edukativna uloga ovog projekta.

 

Svi europski korisnici donacije su (=20.000 eura po instituciji) redom:

-Park prirode Persina, Bugarska

-Nacionalni park Duna-Ipoly, Mađarska

-Pogranični rezervat March-Thaya-Auen na granici Austrija-Češka-Slovačka

-Pokret EARTH HOUR, Rumunjska

-Regionalni park Mura-Drava / Centar za posjetitelje Križovec, Međimurska priroda – Hrvatska

 

Otvorenje Solarne elektrane Križovec biti će upriličeno nakon propisanog probnog rada u trajanju od 14 dana odnosno okvirno tijekom prosinca ove godine.

Time će Javna ustanova MEĐIMURSKA PRIRODA ukupnu električnu energiju za svoje potrebe proizvoditi na svojem krovu u Križovcu, a ujedno će educirati i sve posjetitelje koji u sve većem broju posjećuju Centar za posjetitelje Križovec.

IMG_2562