Kreativna makrofotografija

0_naslovnica_web_500_pixEdukativna biblioteka Fotokluba Čakovec objavila je novi naslov: Kreativna makrofotografija. Dvojica autora – Petar Sabol i Davor Žerjav – stvorili su publicističko remek-djelo koje na 276 stranica otkriva i veliki broj vrsta faune što obitava u prirodi Međimurja. Zato je Javna ustanova jedan od sponzora ovog naslova, a ravnatelj ustanove napisao je i predgovor toj knjizi.

 

Kratki izvadak iz Predgovora:

Fotografije odnosno zavirivanja u ovoj knjizi vode nas prema dvjema spoznajama: o ljepoti i krhkosti zavičajne prirode. Naime, iako makrofotografija može nastati doslovce bilo gdje na našem planetu, većina motiva iz ove knjige ipak je snimljena u Međimurju, rodnom zavičaju autora. Stoga, nakon pregleda knjige već pripremljene za tisak, nije bilo nikakve dvojbe: ovaj naslov treba ukoričiti i staviti pred čitateljsku publiku. Najprije pred domaću, a odmah zatim i pred svjetsku, kako bi svi istovremeno spoznali da se karizmatična fauna ne otkriva samo u prostranstvima najpoznatijih svjetskih nacionalnih parkova, već i u lokalnoj prirodi bilo čijeg zavičaja, pa čak i u dvorištu u kojem postoji i tračak preduvjeta za život. Jer, osim što su vrsni fotografi i publicisti, autori su kroz ovu knjigu napravili još jedan, možda najvažniji iskorak: od malih i samo stručnjacima poznatih vrsta, stvorili su karizmatičnu faunu od sveprisutnih vretenaca, gusjenica, leptira. Istovremeno, svjesno ili ne, pokazali su nam (ma otkrili!) kakva krhka ljepota supostoji uz nas, lažno-umišljeno-svemoguće ljude. Imajte uvijek na umu da ljudi svijet i ovozemaljske pojave doživljavaju iz svoje perspektive odraslog čovjeka, no za nepoznato biće iz perspektive beskrajnog kozmosa i mi smo tek mikrosvijet, pa je sasvim moguće da nas taj netko iz dalekog svemira snima i posljedično otkriva te doživljava upravo kroz makrofotografiju. Za tog nepoznatog nekog, mi smo samo zrnca prašine, nevažna pelud prezrelih trava na trećem kamenčiću od Sunca. Prelijepi i krhki, sve u isto vrijeme.

o o o

Knjigu preporučamo svim ljubiteljima prirode i fotografije, jer autori nesebično otkrivaju tajne zanata i navode čitatelja na samostalno snimanje prirode koja nas okružuje. Više o knjizi potražite na: Fotoklub Čakovec