OTVORENO u Križovcu: Planet Deponija

U subotu, 29. travnja 2017. godine s početkom u 11.00 sati, ispred Centra za posjetitelje u Križovcu održan je protokol otvorenja umjetničke instalacije pod nazivom: Planet Deponija. Autorica umjetničkog djela je Kristina Pongrac iz Donje Dubrave. Više o simbolici same instalacije, kao i o povodu postavljanja iste govorilo se tijekom programa kojem je nazočio i gradonačelnik Murskoga Središća, gosp. Dražen Srpak. Taj je program uvršten i u službeni Program povodom ovogodišnjih Dana Međimurske županije.

Rabljene automobilske gume korištene za izgradnju ove instalacije izvađene su iz zaštićenog područja Regionalnog parka Mura-Drava na području Grada Murskog Središća, točnije s područja sela Peklenica. Tamo su bile ilegalno odložene od strane nepoznatog počinitelja, a izvadili su ih djelatnici Javne ustanove Međimurska priroda, manualnom (ručnom) snagom.

 

Naravno da posao i djelatnost Javne ustanove nije zbrinjavanje ilegalno odbačenog otpada, no ovom instalacijom želimo poslati jasnu poruku svim žiteljima Međimurja kako među nama još uvijek žive oni kojima ništa nije sveto, pa ni priroda zavičaja u čiju se ljepotu i vrijednosti svi ufaju. Istovremeno, uklanjanje ilegalno odbačenog otpada iz prirode ima svoju cijenu, pa onda ispada da grijehe nekolicine mora platiti društvo u cjelini, bilo kroz poreze ili kroz komunalnu naknadu. Sve dok se to ne promijeni, dotle će biti potrebno neprestano ukazivati na problematično ponašanje pojedinaca ili čak manjih organiziranih grupa koje narušavaju vrijednosti prirode i okoliša kao zajedničke baštine. Zato: Planet Deponija.

 

Čak i prije službenog otvorenja Planeta, instalaciju su pohodili učenici OŠ Strahoninec tijekom svojeg dana terenske nastave (četvrtak, 27. travnja 2017.). Tako se umjetnost još jednom pokazala kao odličan medij za interpretaciju prirodnih vrijednosti i edukaciju o različitim problemima koji pritišću prirodu zavičaja i planeta u cjelini.

Instalacija će ispred Centra za posjetitelje u Križovcu biti postavljena sve do trenutka dok se na toj lokaciji ne počne s izgradnjom tematskog dječjeg igrališta za koje su već izrađeni nacrti, ishođene sve dozvole, a traži se i izvor financiranja.