Proljetna košnja Bedeković graba: 20. svibnja 2017.

Kompleksna djelatnost zvana Zaštita prirode se često svodi na obični fizički posao! Konkretno, prirodna staništa poput livada koje je čovjek stoljećima kosio, a u zadnje vrijeme zapustio, traže njegu ručnom košnjom i tu naprosto nema zamjenskog načina da se to odradi. Treba primiti ručnu kosu i krenuti u napad na invazivne bilje (korove) koji obrastaju livade na mjestima gdje su nekoć rasle zavičajne biljne vrste poput krvare, biljke-domaćina za leptire livadne plavce.

Povodom ovogodišnjeg Dana zaštite prirode u Hrvatskoj te Međunarodnog dana biološke raznolikosti, Javna ustanova Međimurska priroda i Udruga Frkanovčani ujedinili su snage u košnji dijela Spomenika prirode Bedekovićeve grabe.

 

 

 

Košnja ručnom kosom je vještina kojoj također prijeti izumiranje, koliko god to čudno zvučalo! Osim vrsta i pasmina, i vještine, pa i jezici mogu izumrijeti, ako se njima nitko ne koristi u svakodnevnoj praksi. Zato smo sretni što oko Bedekovićevih graba još uvijek postoji dovoljno znanja i vještine košnje ručnom kosom. Tako je u subotu 20. svibnja odrađen ogromni posao revitalizacije jedne čestice značajne za životni ciklus leptira plavca. Naime, umjeto krvarom, čestica je bila pokrivena zlatošipkom i ostalim vrstama čije bujanje nije pogodovalo leptirima plavcima. Ali, vrijedne ruke članova Udruge Frkanovčani i čuvara prirode iz ustanove odradile su ogromni posao. Pa dok netko pomisli kako je zaštita prirode samo uredska profesija, nek bolje pogleda fotografije u ovom članku.