2019. : Godina bijele rode

Općina Kotoriba proglasila je 2019. kao Godinu bijele rode!

 

2019. je Godina bijele rode

 

Nakon Godine kockavice (2016.), Godine proljetnog drijemovca (2017.) i Godine jelenka (2018.), 2019. godina bit će Godina bijele rode. Tako je odlučilo Općinsko vijeće Općine Kotoriba na svojoj posljednjoj sjednici, pa u novu godinu ulazimo bogatiji za još jednu akciju kojom će se podizati svijest stanovništva o lokalnim ekološkim vrijednostima. Općina Kotoriba tako se priključuje međimurskim općinama Sveta Marija, Donji Vidovec, Selnica i Nedelišće koje su prethodnih godina prepoznale svoje lokalne prirodne posebnosti i prigrlile ideju da tijekom jedne kalendarske godine o njima govore glasno i ponosno.

Ako je ijedna ptičja vrsta poznata svim Međimurcima, onda je to zasigurno bijela roda. Zbog suživota s čovjekom odnosno u njegovoj blizini, bijelu rodu lako prepoznaju već djeca od vrtićke dobi, a zbog stalnog povratka u naše krajeve ostaje rado viđeni „prijatelj“ tijekom cijelog života. Gniježđenjem na električnim stupovima ili u Međimurju rjeđe na dimnjacima, roda je svakodnevni prizor u velikom broju međimurskih sela. Ujedno, a sa stajališta zaštite prirode, roda je konkretni dokaz da su prirodna staništa u našoj neposrednoj blizini još uvijek vitalna, dinamična ili – u konačnici – da postoje! Kad ne bi bilo tako, rode bi vrlo brzo na svojoj migratornoj ruti pronašle bolja staništa i prikladnija mjesta za gniježđenje.

Nije suvišno niti spomenuti da je roda jedina ptičja vrsta za koju vlasnici dimnjaka na kojima gnijezde dobivaju godišnju naknadu od sedam stotina kuna. To je, naime, naknada za štetu koju rode učine svojim izmetom po krovištu kuće te za strukturne štete na samim dimnjacima, s obzirom da težina rodinih gnijezda raste iz godine u godinu pa u konačnici dostiže i više stotina kilograma. Da, dobro ste pročitali. U nekim slučajevima i preko jedne tone!

Općina Kotoriba je proglašenjem Godine bijele rode iskazala spremnost na popularizaciju ptičje vrste koja u Kotoribi u posljednje dvije godine ima pojedinačnih gnijezda s čak pet mladunaca. To govori i o obilju hrane za rode u široj okolici Kotoribe, ali i o lokalnoj ekološkoj svijesti. Jer, ne proglašava se godina nečega prema čemu nema pozitivnih osjećaja, dobrih namjera i volje. Kotoripčani vole svoje rode i to su sad dokazali proglašenjem Godine bijele rode.

Edukativni paket vezan uz Godinu bijele rode sadržavat će brošuru i plakat o toj vrsti, predavanja po školama, terenske izlaske i izučavanje vrste prilikom prstenovanja mladunaca, snimanje kratkog filma i njegovu prezentaciju po svim školama u Međimurju. Glavninu aktivnosti odradit će Javna ustanova Međimurska priroda uz potporu Općine Kotoriba. Ukratko, međimurske općine iz godine u godinu sve intenzivnije promišljaju o svojim prirodnim vrijednostima, a iz toga proizlaze brojne aktivnosti. Na red je došla i ljupka bijela roda o kojoj će se mnogo govoriti i pisati tijekom 2019. godine.