Priprema obale za bregunice

Već treću godinu zaredom, Ekološka udruga Platana iz Nedelišća i djelatnici Javne ustanove Međimurska priroda zajedno pripremaju obale starog toka rijeke Drave kako bi u njima gnijezdile bregunice. Konkretno, obala se mora očistiti od invazivnih vrsta i različitih nanosa kako bi se otvorio sloj u kojem bregunice buše rupe za svoja gnijezda. Nema tu puno filozofije, naprosto treba zasukati rukave i ručnim alatom „otvoriti“ fini sloj u kojem ptice mogu izdubiti rupe i na dnu tih rupa saviti gnijezdo. * Cijeli tekst pročitajte u nastavku objave.

 

Upravljanje staništima za vrste

U složenim procesima zaštite prirode nastoji se upravljati staništima kako bi ona (p)ostala dovoljno kvalitetna da se na njima zadrži određena biljna ili životinjska vrsta. Za neke vrste, primjerice vuka, u Međimurju već odavno nema mjesta jer on treba velika prostranstva u kojima je čovjek tek prolaznik. Mudre glave su prije dvadesetak godina u Međimurje i u Lonjsko polje nastanile dabra, a sad svi polako vidimo kakvim se potezom to pokazalo… Ipak, postoje vrste čija je opstojnost u našem zavičaju moguća, bez da smeta gustoj ljudskoj populaciji. Dapače, neke divlje vrste direktno pomažu čovjeku u svakodnevnom životu.

Već treću godinu zaredom, Ekološka udruga Platana iz Nedelišća i djelatnici Javne ustanove Međimurska priroda zajedno pripremaju obale starog toka rijeke Drave kako bi u njima gnijezdile bregunice. Konkretno, obala se mora očistiti od invazivnih vrsta i različitih nanosa kako bi se otvorio sloj u kojem bregunice buše rupe za svoja gnijezda. Nema tu puno filozofije, naprosto treba zasukati rukave i ručnim alatom „otvoriti“ fini sloj u kojem ptice mogu izdubiti rupe i na dnu tih rupa saviti gnijezdo.

Zašto su bregunice važne za čovjeka? Zato što u periodu kad u gnijezdima hrane mlade ptiće, jedan par bregunica dnevno može uhvatiti i iz okoliša eliminirati čak 10.000 komaraca! Da, dobro ste pročitali: deset tisuća komaraca. Time bregunice direktno pomažu čovjeku i smanjuju troškove općinskih proračuna za zaprašivanje. Ni tu nema puno filozofije: više bregunica znači manje komaraca. Manje komaraca znači manje potrebe za zaprašivanjem. Manje zaprašivanja znači više novca u proračunu, primjerice, za edukaciju o tome koliko nam je i zašto priroda važna. Uključujući i vrste poput bregunice, lastavice ili piljka.

Početkom travnja odrađena je ovogodišnja akcija čišćenja odronjene obale Drave kod Gornjeg Hrašćana. Dvadesetak aktivista uprlo je snage i očistilo dravsku obalu na potezu duljine 130 metara. To je primjer direktne akcije kojom se upravlja staništem kako bi se pomoglo vrsti u njenom opstanku na određenom prostoru. Pomaganjem vrsti pomažemo i sebi i cijelom našem ljudskom društvu, da bismo lakše zdurali ljeto kad će bregunice eliminirati komarce i olakšati nam boravak na čistom i svježem zraku.