Prve spašene žabe

Četiri su dana prošla od postavljanja ograda za vodozemce na crnim točkama u Selnici, Križopotju i Črečanu. Volonteri i djelatnici Međimurske prirode svakodnevno obilaze crne točke, skupljaju žabe iz kanti-zamki i prenose ih preko ceste do obližnjih vodenih površina. Na taj način žabama osiguravamo siguran prelazak preko ceste i uspješno stvaranje potomstva.

Najaktivniji sakupljači žaba ove su godine upravo učenici osnovnih i srednjih škola iz Međimurja – OŠ Macinec, OŠ Selnica, Srednje škole Čakovec te Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec.

Učenici OŠ Macinec u obilasku crne točke Črečan-Macinec

 

Prve spašene žabe pripadaju vrsti šumskih smeđih žaba. To je bilo i za očekivati jer je to vrsta koja vrlo rano napušta zimska skrovišta i obično već u veljači nastupa parenje. Na crnoj točki u Križopotju zabilježeno je čak 8 jedinki šumskih smeđih žaba tijekom jedne noći, a jedan mužjak i ženka pronađeni su u paru – manji mužjak grli veliku debelu ženku punu jaja. Za smeđe žabe takav položaj je neuobičajen, već je on karakterističan i vrlo čest kod smeđih krastača.

Ženka šumske smeđe žabe nosi mužjaka

 

Šumska smeđa žaba ima smeđa leđa, dok joj je trbušna strana bijela ili blijedo narančasta. Kao i druge smeđe žabe preko oka ima tamnu prugu, tzv. masku. Živi u vlažnim, rijetkim i svijetlim listopadnim šumama te na nizinskim travnjacima. polaže do 1000, ponekad i više jaja u kuglastoj nakupini. Uglavnom je aktivna noću. Punoglavci se hrane algama i ostacima biljaka, dok odrasle jedinke jedu beskralježnjake.

Šumska smeđa žaba

 

Jeste li znali?

Ova smeđa žaba ima najdulje noge u odnosu na tijelo i može skočiti i do 2 m u dalj, što je uzimajući u obzir njezinu veličinu uistinu puno!