Na 106. rođendan Jože Horvata otvorena prva književna rezidencija u Međimurju: Matulov grunt, Frkanovec

horvatcbDana 10. ožujka 1915. godine rodio se najpoznatiji književnik međimurskih korijena – Joža Horvat. Rodio se Kotoribi gdje je i živio do svoje desete godine, kada njegov japa seli cijelu obitelj u Zagreb. Kako se stvari u svemiru ponekad vrlo lijepo poslože, tako je baš na Jožin 106. rođendan u Međimurju otvorena prva rezidencija za znanstvenike i umjetnike koji će istraživati i književno oblikovati kraj Med dvemi vodami.

Jedno od zadnjih otvorenja na EU projektu Med dvemi vodami dogodilo se upravo danas; otvorenje Matulovog grunta kao znanstveno-istraživačkog i rezidencijalnog centra za znanstvenike i umjetnike koji će u svojem radu proučavati i umjetnički uobličavati Međimurje.

Stara hiža u Frkanovcu, koja je u vlasništvu Međimurske županije već dobrih 20 godina, danas je konačno otvorena kao “gotov proizvod”. Umjesto klasičnog protokola otvorenja, upriličena je press-konferencija, te je zasađeno stablo prijateljstva. Više o tome pročitajte u opširnoj objavi Međimurske županije.

Kako bi cijela priča dobila zasluženi status i nastavak, potpisan je Sporazum između Javne ustanove Međimurska priroda i Društva hrvatskih književnika, koje će godišnje moći koristiti Matulov grunt punih 80 dana za potrebe književnih rezidencija. Predsjednik DHK-a Zlatko Krilić i tajnik Marko Gregur nazočili su otvorenju, a predsjednik Krilić istaknuo je značaj ovog projekta za DHK, te iznio par štikleca iz života Jože Horvata s kojim je prijateljevao dugi niz godina.

O ovom ćemo objektu i rezidencijama još pisati, ali ističemo: Matulov grunt otvoren je na 106. rođendan Jože Horvata.

Prve godine Jožina djetinjstva i dječaštva uz prostranu prirodu rijeke Mure bile su dovoljne da u njemu stvore moć imaginacije i osjećaj beskrajne slobode, elemente koje će Joža cijelog života nositi u sebi i pretakati u svoja brojna književna djela. On nikad nije zaboravio svoje rodno Međimurje i uvijek se vraćao svojem rodnom zavičaju, bilo kroz prisjećanja u svojem pisanju, bilo fizičkim boravkom između Mure i Drave. Joža je napustio ovaj svijet u listopadu 2012. godine, no njegova djela ostaju trajna vrednota hrvatske kulture i književnosti.

 

[foto (C) Siniša Golub]