Rezultati projekta 111 duplji

Posted by on 8 tra. 2021 in Novosti, RSS | Tags: , ,

Djelatnici Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode tijekom 2020 godine u sklopu Projekta 111 duplji, kojeg sami provode, osnovnim školama na području Međimurske županije dijelili su kućice za ptice. Ukupno je školama podijeljeno 33 kućica za ptice koje su dostavljene na adrese škola. Tijekom 2020. godine kućice su postavljene u školska dvorišta kako bi postale novo mjesto gniježđenja za ptice. Cilj ovog projekta je podizanje svijesti lokalnog stanovništva o važnosti ptica dupljašica i njihovoj ulozi u bioraznolikosti, te važnosti izrade prikladnih kućica za ptice radi nestajanja njihovih prirodnih duplji.

Ptice dupljašice kojih u Hrvatskoj ima oko 50-tak vrsta vrlo su važne za funkcioniranje ekosustava u kojima obitavaju. Od neizmjerne važnosti su i za nas ljude s obzirom na to da reguliraju brojnost upravo onih kukaca koji se smatraju štetnicima hraneći se njihovim ličinkama ili pak već odraslim kukcima. Dupljašice su ptice koje za gniježđenje odabiru prirodne duplje kojih najviše ima u starim šumama. Kako danas nedostaje starih šuma u kojima ima drveća s dupljama potrebno je pomoći pticama i pronaći zamjenu za prirodnu duplju.

Tijekom projekta izrađeno je 111 kućica za ptice dupljašice i poludupljašice prema nacrtima ornitologa, a svaka kućica ima određenu veličinu otvora toliko velikog da ptica nesmetano prolazi kroz njega. Održana je volonterska akcija početkom 2020. godine gdje su marljivi volonteri bojali kućice zaštitnim slojem kako bi dulje bile zaštićene od vremenskih prilika. Tijekom podjele kućica na adrese škola je dostavljen i edukativni letak Udruge BIOM s uputama za izradu kućice i načinom postavljanja. Letak možete preuzeti na sljedećoj poveznici: Letak BIOM

Ostatak kućica za ptice podijeljeno je suradnicima i dionicima Međimurske prirode te je veći broj kućica postavljen od strane djelatnika Međimurske prirode na lokacijama koje su utvrđene kao pogodne za stanište ptica dupljašica diljem Međimurske županije.

Tijekom godine učitelji osnovnih škola slali su fotografije postavljenih kućica koje možete pogledati u nastavku. Fotografije su nam poslale učiteljice Olivera Šercer-Žokalj iz Osnovne škole Tomaša Goričanca Mala Subotica i Ivana Štimec Protrka iz Osnovne škole Gornji Mihaljevec.