Što ti možeš napraviti za planet Zemlju?

Posted by on 22 tra. 2021 in Novosti

Već i vrapci na grani znaju da 22. travnja obilježavamo Dan planeta Zemlje. Dan je to kada sa svih strana čujemo kako postoji samo jedan planet Zemlja, da je ugrožen antropogenizacijom, da trebamo živjeti održivije, da prirodni resursi nisu neiscrpni, da koristimo previše fosilnih goriva i jednokratne plastike…

Ove godine učini nešto više! Budi promjena koju želiš vidjeti!

Prvo, razmisli koji su tvoji postupci neodrživi. Kako se hraniš? Gdje kupuješ hranu? Imaš li svoj vrt? Koristiš li javni prijevoz ili bicikl? Na koji način griješ kućanstvo? Koliko jednokratne plastike koristiš? Da li recikliraš i popravljaš kad je nešto popravljivo? Ostavljaš li dio gruntišta nepokošen za oprašivače? Kad si zadnji put posadio stablo?

Drugo, odaberi samo jednu promjenu u ponašanju. Primjerice, ako nemaš vrt odluči podržati lokalnog proizvođača hrane umjesto da kupuješ hranu u trgovačkim centrima. Bilo da je ona svježa ili visokoprerađena, što je još lošije, kako za okoliš tako i za tvoj organizam. Uglavnom, zašto kupovati lokalno? Međimurski poljoprivrednik živi od proizvodnje hrane koja je visoke kvalitete. Proizvodi je u tvojem neposrednom okruženju, čini krajobraz raznolikim te ne koristi enormne količine fosilnih goriva kako bi je dostavio do trgovačkog lanca. Što misliš kako do tvog stola dolazi, primjerice, rajčica iz Španjolske, često pakirana u hrpu nepotrebne plastike… Dakle, kupuj lokalno i jedi sezonsko. To je zdravo, kako za tebe tako i za planet na kojem živimo.

Treće, zadrži naviku u ponašanju zauvijek.

Znaš li što je ekološki otisak? Najjednostavnije rečeno, to je jedini pokazatelj koji uspoređuje iskorištavanje ili potražnju prema prirodnim resursima s onim što Zemlja može obnoviti. Međunarodna istraživačka organizacija Global Footprint Network (GFN) izračunala je da koristimo resurse kao da živimo na 1,75 planeta, a ne na jednom. Dakle, promjena je potrebna! Jer nemamo 1,75 planeta nego samo 1. Zemlja je još uvijek naš jedini planet izbora!

Gdje si ti tu kao pojedinac? Izračunaj svoj ekološki otisak na internetskoj stranici https://www.footprintcalculator.org/ i kreni s promjenom.