Studenti Veterinarskog fakulteta na terenskoj nastavi

Posted by on 13 tra. 2021 in Novosti | Tags: ,

Kobile međimurskog konja na pašnjaku Žabničko-vrhovljanske gmajne u Općini Sveti Martin na Muri i dalje uživaju u svojoj zadaći održavanja gmajne u povoljnom stanju očuvanosti. Ide već šesta godina od kako su kobile stigle na pašnjak uz rijeku Muru kako bi prkosile sukcesiji i čuvale gmajnu u što izvornijem stanju.

Kroz godine kompleks na pašnjaku između Žabnika i Vrhovljana pokazao se izvrsnim za obavljanje terenske nastave budućih agronoma i veterinara pa profesori Agronomskog i Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu rado navraćaju sa studentima u Međimurje. Upravo ovih dana Javna ustanova Međimurska priroda domaćin je studentima 2. godine integriranog preddiplomskog i diplomskog studija Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koji zajedno sa svojim profesorima terensku nastavu odrađuju upravo na pašnjaku Žabničko-vrhovljanske gmajne.

Oko 150 studenata terensku nastavu odrađuje iz kolegija Higijena i držanje životinja, Uzgoj i proizvodnja životinja te Primijenjena hranidba. Infrastruktura i konji u Žabniku omogućavaju profesorima da studentima na licu mjesta i na praktičnim primjerima dočaraju usvojena teorijska znanja.

Studenti su analizirali i kvalitetu te uvjete skladištenja hrane za konje

Djelatnicima Javne ustanove Međimurska priroda pak zapažanja profesora i studenata koriste kao povratna informacija o kvaliteti držanja konja i upravljanja popratnom infrastrukturom.

Analiza kondicije konja