Volonteri očistili obalu za bregunice

Posted by on 12 tra. 2021 in Izdanja, RSS | Tags: , , ,

Proteklog tjedna Međimurska priroda organizirala je već tradicionalnu volontersku akciju “Čišćenje obala za bregunice” na obali rijeke Drave u sklopu naselja Gornji Hrašćan. Volonterska akcija organizira se u suradnji s ekološkom udrugom Platana iz Nedelišća od 2017. godine. Akcija se održala u dva dana, u petak (9.4.) i subotu (10.4.) u vremenu od 9 do 14 sati. Vrijedni volonteri pridružili su nam se oba dana i marljivo čistili obalu. Kroz dva dana volonteri su očistili ukupno 296 metara riječne obale od korijenja, trave, granja i svega ostalog što rijeka za vrijeme visokog vodostaja nanese uz samu obalu.

Gnjezdilišta bregunice uništavaju se uređivanjem prirodnih tokova rijeka, njihovim kanaliziranjem, izgradnjom obaloutvrda, gradnjom brana i hidroelektrana. Onečišćenjem voda i intenziviranjem poljoprivrede smanjuje se kvaliteta staništa i dostupnost hrane te se povećava opasnost od trovanja. Od 80-tih godina prošlog stoljeća brojnost populacija u Republici Hrvatskoj s 25 000 – 30 000 parova pala je na svega 5 000 – 8 000 parova, dakle u tridesetak godina brojnost ove vrste alarmantno se smanjila. Bregunica nema mnogo prirodnih neprijatelja te joj opstanak ovisi uglavnom o dostupnosti mjesta za život (staništa) i o dostupnosti hrane. Zaštićena je Zakonom o zaštiti prirode kao strogo zaštićena, osjetljiva (VU) gnijezdeća vrsta. Međunarodno je zaštićena Bonskom konvencijom i Bernskom konvencijom. Najvažnija gnjezdilišta bregunice u Republici Hrvatskoj obuhvaćena su sa šest važnih područja za ptice Ekološke mreže Natura 2000.

Više o bregunicama možete pročitati na sljedećoj poveznici Brošura o bregunicama


Oprema i sav potreban alat za volontersku akciju nabavljena je u sklopu projekata Riverside i Eco Bridge. Nabavljene su lopate, štihače, motike, grablje, sjekire, pile, škare te rukavice.

Zašto čistimo obalu za bregunice?
Bregunica (
Riparia riparia) živi u kolonijama gradeći gnijezda u rupama na odronjenim obalama nizinskih rijeka. U njima buši duboke vodoravne rupe do jednog metra te najčešće ima dva legla godišnje. Osim na obalama strmih riječnih korita bregunica se gnijezdi i na obalama šljunčara, jezera i ribnjaka. Jeste li znali da par bregunica u jednom danu prilikom sezone gniježđenja može pojesti do 10.000 komaraca? Ako vas je ova informacija iznenadila nadamo se da ste shvatili zašto je ova volonterska akcija super. 

Želiš i ti postati volonter Međimurske prirode prijavi se na neku od volonterskih akcija putem obrasca: Obrazac prijave za volontere

 

Riverside zaštitni znak projekta

trakica vidljivosti projekta