Čemu projektni menadžer ustanovi za zaštitu prirode?

Posted by on 8 lip. 2021 in Novosti | Tags:

Kada bi proveli istraživanje mišljenja javnosti, vjerujemo da bi rijetko tko radno mjesto projektnog menadžera, suradnika ili stručnjaka za projekte ili kako god nazvali djelatnika koji se bavi pripremom i provedbom projekata, naveo kao bitno u ustanovama za zaštitu prirode. Istina je upravo drugačija i mnoge ustanove za zaštitu prirode, posebno one na županijskoj razini, u svojem kolektivu imaju nekoga tko se bavi isključivo ili barem dobar dio radnog vremena upravljanjem projektima u svim njegovim fazama.

Institucionalizirana zaštita prirode, posebice ona na županijskoj razini, u Republici Hrvatskoj je vrlo mlada i još uvijek se nalazi u fazi izgradnje kapaciteta, kako ljudskih, tako i infrastrukturnih. Većina županijskih ustanova za zaštitu prirode započela je s radom nakon 2005. godine kada je zakonski donesena obaveza osnivanja takvih ustanova, što je do 2005. zakonski bilo regulirano tek kao mogućnost, ali ne i obaveza. Kako su takve ustanove regionalnoj vlasti “nametnute”, najčešće su i proračuni županijskih javnih ustanova za zaštitu prirode dovoljni tek za puko preživljavanje i održavanje hladnog pogona.

Kompleks na pašnjaku u Općini Sveti Martin na Muri rezultat je projekta “Tri rijeke – jedan cilj” koji je Međimurska priroda provodila tijekom 2014. i 2015. godine

Danas, 15-ak godina nakon što je većina županijskih javnih ustanova za zaštitu prirode započela s radom imamo široki raspon u kapacitiranosti pojedinih ustanova, od onih s jednim uredom u najmu i dvoje-troje djelatnika do ustanova s više vlastitih nekretnina (uredskih prostora, interpretacijskih centara i poligona), pokretnina i 10+ zaposlenih. Izgradnja kapaciteta ustanova velikim dijelom je rezultat sposobnosti privlačenja sredstava iz mnogih nacionalnih i EU fondova, jer upravo ta financijska sredstva bila su “gorivo” za podizanje kapaciteta ustanova praktički iz nule. Ideja je mnogo, međutim za realizaciju istih potrebno je mnogo truda, želje, volje, znanja i sposobnosti pretakanja ideja u projektne matrice. Upravo tu svoju važnu ulogu imaju projektni menadžeri, da ideje kolega koje su “preteške” za redovni proračun, prevedu na projektni jezik i pronađu izvore financiranja u brojnim natječajima koji su na raspolaganju te kasnije uspješno upravljaju projektom na svim razinama u fazi provedbe i realizacije.

Centar za posjetitelje “Med dvemi vodami” rezultat je dugogodišnje vizije i ideje, a završna faza realizacije financirana je kroz projekt “Med dvemi vodami” koji je završen ove godine