Mihael Ružić: Priroda Donjeg Međimurja je ogroman potencijal ruralnog turizma

Javna ustanova Međimurska priroda aktivno održava suradnju s Lokalnim akcijskim grupama, pa tako i LAG-om Mura – Drava. Na nedavnoj manifestaciji 14. Dani dobravskog ljuka i ekološke proizvodnje do promotivnog štanda Međimurske prirode predstavio se i LAG Mura-Drava te smo iskoristili priliku za razgovor s njegovim voditeljem Mihaelom Ružićem iz Donjeg Kraljevca. Dani ljuka su manifestacija na kojoj LAG Mura – Drava tradicionalno sudjeluje s OPG-ovima koji su članovi ovog LAG-a. Riječ je o manifestaciji koja svake godine poluči dobar uspjeh u smislu prodaje proizvoda OPG-ova, a i sama zainteresiranost posjetitelja na Danima ljuka je vrlo velika.

Tom je prigodom Mihael Ružić podsjetio:
– LAG-ovi su udruge koje se bave ruralnim razvojem odnosno razvojem temeljenom na leader principu što znači da krećemo od samih mještana odnosno od potreba zajednice. Osluškujemo njihove potrebe i razvijamo naše programe koji će služiti potrebama zajednice u kojima se nalazimo. Trenutno imamo osamdesetak članova LAG-a iz javnog, civilnog i gospodarskog sektora. Svi ti članovi obuhvaćaju devet jedinica lokalne samouprave od područja Legrada u Koprivničko-križevačkoj županiji do Orehovice koja nam je najzapadnija točka našeg LAG-a.Razvoj malih poljoprivrednih gospodarstava

O najznačajnijim aktivnostima ove i prošle godine je kazao:
– Mi smo i prošle 2020. godine funkcionirali relativno normalno jer je naš temeljni rad bio usmjeren na program ruralnog razvoja, raspisivanje natječaja vezanih uz ruralni razvoj. Mjere koje smo zadnje raspisivali je bila mjera 631 za male poljoprivrednike i mjera 741 za jedinice lokalne samouprave. Kroz ta dva natječaja smo financirali 16 pojedinaca u iznosu od 15 tisuća eura svakome bespovratno i 150 tisuća kuna po jedinici lokalne samouprave za razvoj lokalne infrastrukture. Interes za natječaje definitivno postoji. Ove godine u desetom mjesecu planiramo raspisati novi natječaj za male poljoprivrednike jer nam se na terenu pokazalo da je to u biti nekako najiščekivanija mjera i najviše interesa ima upravo za razvoj tih malih poljoprivrednih gospodarstava.

Prema čemu su najviše usmjerene aktivnosti Ružić ističe:
– Najveća problematika kojom se moramo pozabaviti u Donjem Međimurju i kojom se u zadnje vrijeme bavimo je razvoj ruralnog turizma. Gornje Međimurje vezano je uz Terme Sveti Martin, zatim uz gorice i kuće za odmor što je dosta dobro razvijeno. Naš je zadatak da kod ljudi na našem području utječemo na njihovu svijest kako bi razmislili o toj dodatnoj vrijednosti i mogućnostima razvoja turizma. Želimo ukazati na potrebu snažnijeg razmišljanja u smjeru ruralnog turizma jer potencijala itekako ima. Imamo prekrasne rijeke, prekrasno kulturno nasljeđe i baštinu, prirodu i to je nešto na čemu bismo trebali graditi budućnost vezanu uz ruralni turizam.“Skrivena blaga ruralnog turizma”

Uz natječaj za male poljoprivrednike LAG Mura-Drava provodi i druge aktivnosti vezane uz razvoj ruralnog turizma. Jedna od njih bila je edukacija za dionike zainteresiranih za pokretanje ruralnog turizma. Radionica na temu “Ruralni turizam – kako ga pokrenuti i održati” održala se 6. i 7. rujna u Donjem Vidovcu u sklopu projekta suradnje “Skrivena blaga ruralnog turizma”. Radilo se o dvodnevnoj intenzivnoj edukaciji po osam sati. Predavači su bili iz Instituta za turizam iz Zagreba, jedinog znanstvenog javnog instituta u Hrvatskoj specijaliziranog za istraživanje i konzalting u turizmu. Polaznici radionice dobili su mnogo korisnih informacija, savjeta i uputa.

Druga aktivnost slijedi krajem rujna. Organizira se studijsko putovanje na područje Hrvatskog zagorja kako bi potencijalni turistički dionici uvidjeli na koji način je na tom području razvijen i kako je pokrenut ruralni turizam.