Branko Mišić: Ponosan sam što Jezero Mičigen ima novu poučnu tablu

Javna ustanova Međimurska priroda u suradnji s Općinom Orehovica u petak 17. prosinca postavila je još jednu informativno-poučnu tablu. Postavljena je na poznatoj lokaciji Jezera Mičigen koje katastarski dijelom pripada području Podbresta, a dijelom Sv. Križa. Poznata je oaza rekreacije, sporta, ribolova i druženja u prirodi mještana okolnih naselja, ali i drugih poklonika „ribičije‟ i boravka u prirodi. Informativna tabla osim što govori o zoni rekreacije podsjeća i na nekadašnje bogatstvo šumama na ovom području. Akciji postavljanja table nazočila je u ime Općine Orehovica komunalna redarka – poljočuvarka Anita Požgaj Vidović, mag.geo.ing. kao i Branko Mišić dugogodišnji predsjednik Sportsko-ribolovnog društva Diver.

U živopisnom razgovoru podsjetio je na vremena kad je nekadašnja šljunčara pretvorena u ribolovni park. Naime, šljunčara na potezu između Podbresta i Svetog Križa, poznatija pod nazivom Jezero Mičigen, nekada je bila mjesto nekontroliranog odlaganja otpada. Upravo je SRD Diver zaslužan što je ona postala ribolovni park s izgrađenim ribičkim domom i uređenim okolišem umjetnog jezera. Ovo je ribolovno mjesto danas mjesto odmora i druženja, ali i podsjetnik na tradiciju i nekadašnji način života uz rijeke.

Branko Mišić bio je dugogodišnji predsjednik SRD Diver

Branko Mišić, umirovljenik je s više od 60 godina ribičkog staža. Kazao nam je kako se „ribičijom‟ počeo baviti još u svojoj osmoj godini. Jedan je od osnivača SRD Diver.

– Društvo je osnovano 1997. godine. Od početnih 18 članova u jednom trenutku bilo nas je čak 360. Kad smo mi osnovali naše društvo u Međimurju je bilo tek sedam ribičkih društava. Imali smo čak članove i iz Varaždina i Podravine. U jednoj smo godini održavali pet ili šest ribičkih natjecanja prema raznim kategorijama za djecu, seniore i dr. Imali smo kvalitetne natjecateljske ekipe. Nismo mi bili neki profesori, majstori, ali smo postali viceprvaci Međimurja. Znači da smo bili kvaliteta. Kako su se počela osnivati druga ribolovna društva primjerice u Palovcu, Maloj Subotici, automatski je u našem društvu došlo do osipanja broja članova. Društvo je imalo nakon toga oko 80 članova. Organizirali smo razne akcije, kuhao se grah, gulaš, pekle su se ribe. Napravili smo i ribički dom. Kućicu smo počeli raditi 13. studenoga 1999. godine. (Sveti Križ – Podbrest). Brojni sponzori su nam u tome pomogli, tako da smo imali dobru infrastrukturu za organizaciju natjecanja i drugih događanja. Danas smo ribički dom i infrastrukturu dali na korištenje Športskom ribolovnom društvu TSH Čakovec. Zahvaljujem Alenu Perko što nam je pomogao da se ribička tradicija na ovom Jezeru Mičigen nastavi u najboljem svijetlu.


Anita Požgaj Vidović nazočila je akciji u ime Općine Orehovica

Jezero se redovno poribljava plemenitom ribom kaže Mišić, te naglašava:

– Prošle godine je TSH poribila s 500 kg šarana. Ima dosta štuke, divera, žućka, basova za koje su posebno zainteresirani dečki koji dolaze ovdje na blinkanje. Bas je sportska riba i kad se uhvati vraća se u jezero. Kroz ribičko društvo djelujemo i kao ekolozi. Čistimo ovo područje, održavamo ga. Za sljedeću godinu imamo mladu natjecateljsku ekipu. Želimo organizirati i školu ribolova.

Uz ribički dom nalazi se svojevrsni spomenik međimurskim šumama, o čemu Mišić govori:

– Jedne godine voda u ribnjaku je znatno pala i bio je niski vodostaj. Izronilo je staro drvo. Ljudi su dolazili, rezali ga kako bi doma njime ložili. Kasnije smo kad smo išli u proširenje staze, prije jedno deset godina, bagerom smo to drvo otkopati, izvadili ga i preseliti tu kraj naše ribičke kućice. Htjeli smo da to bude kao jedan spomenik nekad bogatim šumama koje su bile na ovom području. Prema izračunima profesora Vidovića i profesora Kalšana došlo se do podatka da je drvo staro oko 300 godina. Riječ je o hrastu. Na ovom području su nekad bile bogate šume hrastova, ali i brijestova. Odatle i naziv mjesto Podbrest. U čast Podbresta zasadili smo stablo brijest na Jezeru Mičigen.

Glavni čuvar prirode Velimir Bašek najavio je kako će se i stara tabla koja je postavljena na ovom terenu sljedeće godine obnoviti. Mišić se prisjetio:

– Tablu smo postavili u suradnji s Javnom ustanovom Međimurska priroda. Kad smo registrirali društvo postavili smo si jedan od zadataka djelovanja da želimo da na ovom terenu bude međimurska priroda, dakle biljni i životinjski svijet našeg međimurskog kraja. Ne želimo stvarati nešto umjetno. Danas sam ponosan i vrlo zadovoljan što uz staru tablu imamo i jednu novu tablu s novom interpretacijom.