SRD Karas i Međimurska priroda u akciji

U genu međimurskog čovjeka zapisano je da “furt nekaj dela”. Tako su marljive ruke volontera SRD Karas iz Peklenice i Javne ustanove Međimurska priroda udruženo na spomendan svete Barbare, u subotu 4. prosinca čistile neodgovorno odbačen otpad u šume na potezu između Peklenice i Križovca odnosno Pekleničkih graba. 

Postavljene su i dvije informativno-poučne table. Prva govori o lokalitetu Pekleničke grabe što je zajednički naziv za pet većih graba, a od istoka prema zapadu nose nazive: Velika, Margetačova, Mala, Tunelova i Majsenova graba. Grabe su nastale površinskim vađenjem ugljena tzv. otvorenim kopom pred stotinjak godina.

Osim toga očistio se okoliš ispred Tunelove grabe i samog tunela gdje je postavljena druga informativno-edukativna ploča. Naime, ovo je jedini očuvani ulaz u neki od rudnika na širem području Grada Mursko Središće i područje gdje počinje vađenje ugljena od površinskog prema jamskom.

Krajem 19. i početkom 20. stoljeća ovo područje bilo značajno po vađenju mrkog ugljena. Na ovom lokalitetu ugljen se u najvećoj mjeri vadio otvorenim kopom. Na mjestima gdje su slojevi ugljena bili blizu površine (prostor paralelan s rijekom Murom) ugljen se vadio površinski tzv. dnevnim ili otvorenim kopom. Nakon manjih primitivnijih eksploatacija od 1870-ih godina, prva ozbiljna eksploatacija započinje 1919. godine od strane poduzetnika Karla Vargazona u Peklenici.

Nakon čišćenja i postavljanja table prirodi svi sudionici akcije, članovi SRD Karas i djelatnici Međimurske prirode subotnje prijepodne završili su ugodnim druženjem, razmjenom iskustava i planiranjem novih aktivnosti s ciljem zaštite prirode ovog kraja.