SADNJA UZ SVJETSKI DAN ŠUMA: U prvom planu voćkarice, ali i jedan hrast

Školski vrt OŠ “Tomaša Goričanca” u Maloj Subotici obogaćen je novim stablima. Na prvi dan proljeća povodom obilježavanja Svjetskog dana šuma, u ponedjeljak 21. ožujka, organizirana je kolektivna sadnja u kojoj su uz učenice škole sudjelovali članovi Udruge privatnih šumoposjednika Međimurja “Jegnjed” i djelatnici Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode.

Članovi udruge “Jegnjed”

Stjepan Mesarek, dopredsjednik udruge “Jegnjed” kazao je kako su u akciji u prvom planu voćkarice koje doprinose bioraznolikosti šuma.

– Posađena je oskoruša, brekinja, divlja jabuka, divlja trešnja, pitomi kesten, ali i jedan hrast. Prvi dan proljeća idealan je za sadnju. Kad bi svatko na taj dan posadio barem jednu sadnicu, to bi bilo jako puno u smislu pošumljavanja. Iz udruge uz mene je u ovoj akciji sadnje stabala sudjelovao i član naše udruge Renko Cirkvenčić. Naša udruga se između ostalog brine za pošumljavanje i zaštitu prirode.

Nakon sadnje bit će bitno i zalijevanje

Ravnateljica škole Željka Štampar Zamuda zahvalila je udruzi “Jegnjed” na donaciji sadnica te Međimurskoj prirodi na potpori akcije s nadom kako će se suradnja i ubuduće nastaviti u pozitivnom duhu.

Učenica Dina Mišić iz 8 b. razreda predstavila je učenice i prirodoslovnu grupu koja je sudjelovala u sadnji: 

– Jako sam zadovoljna ovom akcijom. Sviđa mi se što brinemo o okolišu. Bilo bi dobro da u Međimurju imamo više šuma. Uz mene u ovoj akciji su sudjelovale učenice Ana Jurčec, Lea Dodlek, Greta Sabol i Sara Camatta. Mi također provodimo projekt “Poučna staza od škole do Vrbe”. U projektu nam pomaže naša pedagoginja Erminija Bektešević, naša učiteljica iz biologije Mateja Čerepinko i učiteljica iz kemije Olivera Šercer Žokalj, a pomoći će nam i Međimurska priroda.

Učenica Dina Mišić

Urbana šumarka Sara Srša iz Međimurske prirode, podsjetila je što je cilj obilježavanja Svjetskog dana šuma te zašto su šume bitne:

– Prije svega želi se podići svijesti o značaju šuma te njihovom utjecaju na dobrobit prirode. Šume proizvode kisik, pročišćavaju zrak, značajan su faktor u ublažavanju klimatskih ekstrema, imaju bitnu ulogu kod sprječavanja erozija i odrona tla, reguliraju vodni režim, štite urbana mjesta od buke, a također sve više do izražaja dolazi njihov turistički i rekreativni značaj. Imate li mogućnost, posaditi vi koje stablo, voćkaricu u svom vrtu ili okućnici.

Osim potpore kolektivnoj sadnji u malosubotičkoj osnovnoj školi, Međimurska priroda je povodom obilježavanja Međunarodnog dana zaštite šuma (21. ožujka) i Svjetskog dana voda (22. ožujka) organizirala promatranje ptica na Marini Prelog. Za ovu je rekreativnu aktivnost u prirodi ponovo iskazana velika zainteresiranost javnosti. Atmosferu ptičarenja pogledajte OVDJE .