Više od 20 volontera čistilo obalu Drave za bregunice

Bregunica je ugrožena vrsta kojoj su za opstanak potrebne prirodne zemljane i pjeskovite obale rijeka. Strogo su zaštićene vrste ptica i pripadaju vrsti lastavica. Žive u kolonijama, gnijezda grade u rupama na odronjenim obalama nizinskih rijeka. Par bregunica u jednom danu prilikom sezone gniježđenja može pojesti čak do 10.000 komaraca. Uskoro stižu u naše krajeve na gniježđenje te im je za dobrodošlicu i ovog proljeća očišćen dio strme obale uz rijeku Dravu.

Tako je tim Javne ustanove Međimurska priroda s više od dvadeset volontera, njih ponajviše iz Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec, proveo je u subotu 9. travnja volontersku akciju “Čišćenje obale za bregunice”. Akcija je održana na obali rijeke Drave u sklopu naselja Gornji Hrašćan.

– Škare za grane, vrtne štihače, motike, radničke rukavice, marljive ruke, osmijeh i dobra volja volontera zadržali su kišne kapi u oblacima taman toliko da se uspjela očistiti predviđena trasa  strme obale Drave. Time su svi sudionici akcije poželjeli dobrodošlicu bregunicama koje će uskoro početi gnijezditi uz strme obale naših rijeka, kazao je koordinator akcije Velimir Bašek, glavni čuvar prirode.

Srednjoškolke iz Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec predvođene profesoricom filozofije i sociologije Helenom Zečar Lajtman pomagale su i u čišćenju smeća odbačenog uz obalu Drave. S učenicama Srednje škole Čakovec naglasile su kako je sudjelovanje u ovoj akciji bilo za njih sasvim novo iskustvo te da žele sudjelovati i u budućim volonterskim akcijama u organizaciji Javne ustanove Međimurska priroda.

Gimnazijalke su obalu uz rijeku Dravu čistile i od smeća

U akciji su sudjelovale između ostalog i učenice 3. a razreda Gimnazije Josipa Slavenskog Tihana Kalšan iz Otoka, Rea Cerjan iz Čakovca, Jana Balent iz Preloga i Anja Zadravec iz Murskog  Središća.  Prijavile su se akciji kako bi korisno ispunile slobodno vrijeme, da ne troše previše vremena uz mobitel, da očiste okoliš i jer vole prirodu i druženje.

Učenik Alex Horvat i prošle je godine bio sudionik volonterske akcije “Čišćenje obale za bregunice”

Alex Horvat iz Male Subotice učenik je prvi razreda Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole Varaždin smjer ekološki tehničar. Kazao nam je kako ga zanima priroda, zaštite prirode, a sve više opaža i probleme uzrokovanje globalnim zatopljenjem. I prošle je godine bio sudionik na akciji “Čišćenje obale za bregunice”, a ovog je proljeća volonter i na akciji “Spašavanje vodozemaca od stradavanja na prometnicama”.  U slobodno vrijeme bavi se ribičijom i svima poručuje da čuvaju prirodu i ne bacaju toliko smeća u šumarke i šume. O radu i aktivnostima Javne ustanova Međimurska priroda doznaje na njezinim mrežnim i društvenim stranicama.

Marljivo se radilo motikama i drugim alatkama

Volonterska akcija provedena u sklopu projekta Riverside koji je započeo u rujnu 2020. godine. Uz Međimursku prirodu partneri na projektu su županijske javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode iz Varaždinske, Koprivničko-križevačke, Virovitičko-podravske i Osječko-baranjske županije te mađarski partneri Nacionalni park Dunav-Drava te pokrajina Zala. Projekt se sufinancira iz Interreg V-A Programa suradnje Mađarska – Hrvatska 2014. – 2020., ukupna vrijednost mu je 954.250,40 €, od čega na partnera Međimursku prirodu otpada 119.995,00 €.