Čak 120 volontera na prvom danu akcije Žabe na cesti!

Već prvi dan volonterske akcije Spašavanje vodozemaca od stradavanja na prometnicama polučio je odličnim odazivom. U postavljanju zaštitne ograde na „crnim točkama‟ uz međimurske prometnice sudjelovalo je čak 120 volontera. S djelatnicima Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode koja i jest organizator akcije, postavljeno je preko 2000 metara zaštitne ograde. Akcija je održana u subotu 11. ožujka 2023. godine na četiri lokacije: u Selnici, Črečanu, Križopotju i Palovcu. Potporu akciji dale su sve generacije, od vrtićaraca, preko osnovnoškolaca i srednjoškolaca, radnog aktivnog stanovništva, pa do umirovljenika.

volonterka Ana Francišković

Maturantica Ana Francišković iz Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec, istakla je kako je iz bogate ponude volonterskih programa izabrala upravo ovu u organizaciji Međimurske prirode jer kako kaže:
– Treba pomagati ne samo ljudima, već svim živim bićima, pa tako i vodozemcima.

volonter Goran Posler

U Palovcu je ove godine akcija organizirana prvi put. Goran Posler iz Eko udruge Vrba Jurčevec kazao je:
– Članovi naše udruge rado su se i u velikom broju odazvali. Rado se kao udruga priključujemo ovakvim i sličnim akcijama i voljni smo pomoći. Opazili smo proteklih godina kako dosta žaba stradava upravo na ovoj lokaciji gdje postavljamo zaštitnu ogradu i drago nam je što ćemo moći pomoći vodozemcima.

volonterka Kiara Dodlek

U postavljanju zaštitne ograde sudjelovala je i učenica osmog razreda Kiara Dodlek iz Palovca. Prijavila se na akciju, kako je kazala, jer želi pomoći zaštititi vodozemce i pomoći žabama da sigurno prijeđu cestu.

Slična razmišljanja i komentari mogli su se čuti na svim lokacijama akcije. Međimurska priroda svima zahvaljuje na odazivu, a posebice ističe sudjelovanje i angažman Općine Selnica, Ekološke udruge „Platana‟ Nedelišće, OŠ Nedelišće, Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec, Srednje škole Čakovec, I. Osnovne škole Čakovec, Općine Mala Subotica, Ekološke udruge „Vrba‟ Jurčevec, Lovačkog društva „Prepelica‟ Mala Subotica, OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica, OŠ Orehovica, OŠ Domašinec, OŠ Hodošan, OŠ Prelog, OŠ Mursko Središće i OŠ Marije Jurić Zagorke Vrbovec.

Sve do kraja ožujka i početkom travnja volonteri i djelatnici Međimurske prirode obilazit će sve četiri lokacije (u Selnici, Črečanu, Križopotju i Palovcu), skupljati žabe i druge vodozemce iz kanti-zamki te ih prenašati preko prometnica do obližnjih vodenih staništa. Po završetku akcije, ograde će biti uklonjene. Ova se volonterska akcija u Međimurskoj županiji provodi od 2013. godine, te je ova godina jedanaesta godina provedbe spašavanja vodozemaca na međimurskim prometnicama. Prema svim pokazateljima bit će rekordna po broju sudionika volontera, i što je još važnije, po broju spašenih vodozemaca.

lokacija Selnica
volonteri na lokaciji u Selnici
volonteri na lokaciji u Črečanu
volonteri na lokaciji u Križopotju
volonteri na lokaciji u Palovcu