Rezultati volonterskih akcija Kako su nam laste i piljci? i Noćni lov na jelenka!

Iza nas su još dvije volonterske akcije provedene u 2023. godini pod nazivom Kako su nam laste i piljci? i Noćni lov na jelenka!. Volonterske akcije provedene su tijekom lipnja i srpnja.

Optimalno razdoblje za monitoring lastavica i piljaka je kraj svibnja i prva polovica lipnja. S obzirom na to da dijele gotovo ista staništa i gnijezde u isto vrijeme monitoring se obavlja za obje vrste istovremeno. Monitoring Međimurska priroda kontinuirano provodi od 2016. godine u cilju praćenja promjene u veličini populacije i području rasprostranjenosti lastavica i piljaka. Ove godine, terenske obilaske kvadranata i prikupljanje podataka u potpunosti su odradili volonteri, nakon što su prethodno educirani o obavljanju monitoringa od strane djelatnika ustanove. Monitoring je proveden na 8 kvadranata od ukupno 12 kvadranata (1 x 1 km) koliko je nacionalnim programom utvrđeno za Međimursku županiju. 

Volonterska akcija puna je izazova te iziskuje da volonteri obiđu sve kuće, obiteljska gospodarstva i tvrtke unutar zadanog kvadranta. Time moraju biti spremni na komunikaciju s vlasnicima objekata i susrete s kućnim ljubimcima (psima). Unatoč izazovima volonterskoj akciji priključilo se 20 volontera, a kako im je bilo na terenu provjerite u galeriji. Fotografije s volonterske akcije ustupila nam je Mirjana Dežđek-Ciglar koja je s učenicima PŠ Zebanec obišla dva kvadranta.

Noćni lov na jelenka prošao je u nešto drugačijem ambijentu. Šuma Topolje i ove je godine poslužila kao mjesto potrage za tim velikim kukcem. Unatoč velikoj količini komaraca koja je boravila u šumi, volonterskoj akciji priključilo se 22 volontera koji su uz prisutnost djelatnika Međimurske prirode svaku večer između 19 i 22 sata obilazili lokaciju monitoringa. Ukupno je zabilježeno 56 jelenaka što u letu što na deblu. Glavna istraživačka metoda bila je metoda transekta i pretraživanje debla, a monitoring je obavljen između 12. lipnja i 7. srpnja.