Okrugli stol: 14 000 razloga za uzbunu

U organizaciji Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije održan je okrugli stol pod nazivom „14 000 razloga za uzbunu“ na kojem su se okupili predstavnici relevantnih institucija iz područja zaštite prirode i agronomije iz Hrvatske, Slovenije, Srbije i Crne Gore te predstavnici organizacija civilnog društva.

Okrugli stol moderira dr. sc. Tatjana Masten Milek, ravnateljica JU Zeleni prsten Zagrebačke županije

Sam naziv okruglog stola upozorava na 14 000 stranih vrsta koje su ljudskim djelovanjem unesene u Europu te izazivaju zabrinutost EU jer znanstveni podaci pokazuju da 10 – 15 % stranih vrsta postaje invazivno, tj. počinje uzrokovati velike probleme za očuvanje bioraznolikosti, ali i gospodarstvo te ljudsko zdravlje.

Ravnateljica JU Zeleni prsten Zagrebačke županije, dr. sc. Tatjana Masten Milek moderirala je ovaj okrugli stol. Uvodno je temu predstavila Zrinka Domazetović, voditeljica službe za bioraznolikost u Upravi za zaštitu prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Naglasak je stavila na ozbiljnosti problema u financijskom smislu. Prema zadnjoj procjeni iz 2019. godine, godišnji trošak zbrinjavanja invazivnih stranih vrsta iznosio je više od 423 milijarde dolara, a troškovi se od 1970. godine svake godine najmanje četverostruko uvećavaju.

Dr. sc. Dario Ivić, rukovoditelj Odjela za biljno zdravstvo u Hrvatskoj agenciji za poljoprivredu i hranu, predstavio je sustav kontrola, karantena i obaveznih mjera kontrole štetočina bilja. Sustav je vrlo dobro posložen zakonodavno i institucionalno te ima dugu tradiciju. Smatra da je poželjna uspostava sličnog sustava i u zaštiti prirode.

Predsjednik organizacije Parkovi Dinarida, Zoran Mrdak, istaknuo je kako njegova organizacija okuplja preko 100 upravitelja zaštićenim područjima iz 8 zemalja. Naglasio je da se problemu u Hrvatskoj pristupa puno ozbiljnije nego u ostalim zemljama članicama organizacije a koje nisu članice EU. Smatra da tome značajno doprinose EU direktive te činjenica da zahvaljujući članstvu u Uniji, Hrvatska ima bolji pristup financiranju projekata iz EU fondova.

Dr. sc. Dubravka Dujmović Purgar, predstojnica Zavoda za poljoprivrednu botaniku na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, predstavila je projekt LIFE OrnamentalIAS. S obzirom na to da je velik problem upravo rasprostranjivanje ukrasnih vrsta iz vrtova i parkova u prirodu, gdje rade ogromne štete, projekt se bavi poduzimanjem potrebnih mjera da se to što je više moguće spriječi. U sklopu svojih aktivnosti, uz brojne edukacije provodit će i istraživanja potencijala iskorištavanja invazivnih stranih vrsta za dobivanje energije, nutrijenata i drugih korisnih tvari. To bi trebalo doprinijeti interesu za pojačanim uklanjanjem invazivnih stranih vrsta iz prirode.

Luka Basrek, voditelj projekata u JU Zeleni prsten Zagrebačke županije, govorio je o iskustvima Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije u uklanjanju invazivnih stranih vrsta kroz niz provedenih projekata.

Monika Cindrić, viša stručna suradnica za upravljanje projektima u Javnoj ustanovi Međimurska priroda, također je govorila o iskustvima u borbi protiv invazivnih stranih vrsta. Kao pozitivan primjer istaknula je brzu reakciju na bujanje vodene salate, vrste koja se nalazi na Unijinom crnom popisu, a koju su zahvaljujući velikom trudu, ove jeseni uspjeli ukloniti vrlo brzo nakon što je zabilježena. O akciji je snimljena i emisija za Ekozonu (HRT) koju možete pregledati ovdje. Također je ispričala i o iskustvu uklanjanja divovskog svinjskog korova, vrste koja pri kontaktu s kožom može uzrokovati vrlo ozbiljne kemijske opekline. To su na žalost čuvari prirode osjetili i na vlastitoj koži zbog trenutka nedovoljnog opreza prilikom uklanjanja.

Monika Cindrić iz JU Međimurska priroda

dr. sc. Tanja Mihinjač iz Zavoda za zaštitu okoliša i prirode pri Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja iznijela je iskustva u borbi protiv jedne od najgorih invazivnih stranih biljaka, pajasenom. Kroz projekt LIFE Contra Ailanthus, zajedno s partnerima uklanjaju pajasen s područja Nacionalnog parka Krka, područja ekološke mreže JI Pelješac, te područja kulturne baštine Dubrovnik, Ston i Mali Ston.

Nakon izlaganja uslijedila je diskusija te je zaključeno je da je iznimno važna prevencija, što je potvrđeno i iskustvima iz sustava zaštite bilja, ali i konkretnim iskustvima u radu institucija koje se bave zaštitom prirode. Svakako je pohvalno što imamo sve više pozitivnih primjera u borbi protiv invazivnih vrsta i što se zahvaljujući međunarodnoj suradnji postižu sve bolji rezultati.

Foto: arhiva JU Međimurska priroda i JU Zeleni prsten Zagrebačke županije