Prva sunčališta za kornjače izrađena u suradnji sa Srednjom školom Čakovec

Zahvaljujući projektu Zlikovci u prirodi prvi put će se u Međimurskoj županiji postaviti sunčališta za kornjače. Projekt provodi Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode. Dva sunčališta izrađena su uz pomoć učenika Srednje škole Čakovec. Konačni cilj je zaštita barske kornjače kroz izlov invazivnih kornjača i to prije svega crvenouhe kornjače.

Volonterska akcija Sunčališta za kornjače organizirana je na prostoru kod Srednje škole Čakovec. Vodili su je Ivana Horvat, stručna suradnica za opće poslove zaštite prirode i Antonio Krušelj, čuvar prirode.

Sara Senčar, profesorica biologije u Srednjoj školi Čakovec istakla je kako su u akciji sudjelovali učenici iz dvaju razrednih odjela 2. a i 2. b razreda u sklopu izborne nastave iz biologije te nastavila:

– U drugom razredu učenici mogu izabrati obavezne izborne predmete i četrnaest učenika koji su sudjelovali u ovoj volonterskoj akciji su izabrali upravo biologiju. Interes učenika za zavičajnu prirodu Međimurja je vrlo dobar. Osim za ovu akciju interes je iskazan i za akciju Žabe na cesti. Po svim razrednim odjelima uspjeli smo skupiti volontere za akciju spašavanja vodozemaca od stradavanja na prometnicama.

Ivana Horvat
– Crvenouha kornjača prepoznaje se po crvenoj ili narančastoj prugi koja se proteže ispod oka kornjače, ističe Ivana Horvat

Prvi put u Međimurju

Ivana Horvat, stručna suradnica za opće poslove zaštite u Javnoj ustanovi Međimurska priroda o akciji je kazala:

– Izrađivali smo umjetna sunčališta za invazivnu vrstu kornjače koja se nalazi na području Međimurja. Zapravo želimo uloviti invazivne vrste koje ugrožavaju našu bioraznolikost. Crvenouhe kornjače hvataju se neinvazivnom metodom koja ne ozljeđuje životinje. Napravljen je mali okvir koji podsjeća na bazen. U sredini je mreža koja sprječava bijeg, a u njemu kornjače mogu plivati. Na volonterskoj akciji izradili smo dva sunčališta. Redovno ćemo obilaziti sunčališta i provjeravati stanje na terenu. Kroz projekt Zlikovci u prirodi izradit ćemo devet sunčališta i postaviti ih na sedam lokacija u Međimurju s ciljem izlova svih tih vrsta invazivnih kornjača koje su slučajno ili namjerno završile u prirodi. U Republici Hrvatskoj prošle godine su krenuli projekti s postavljanjem sunčališta te je nekoliko Javnih ustanova krenulo s postavljanjem i izlovljavanjem invazivnih vrsta kornjača. Javna ustanova Međimurska priroda prvi put kreće s ovakvim projektom i nadamo se uspješnom izlovu.

Sunčanje i tobogan

Srednjoškolci su vješto pomagali u izradi umjetnih sunčališta za kornjače te komentirali volontersku akciju.

Nika Kuzmić
Nika Kuzmić

Nika Kuzmić iz Donjeg Vidovca ,2.a razred

– Dosad nisam bila upoznata s time da se izrađuju i postavljaju umjetna sunčališta za kornjače. Vjerujem da je ova akcija korisna i da može donijeti dobre stvari za našu prirodu. Od invazivnih vrsta najviše poznajem ambroziju.

Jelena Lesjak
Jelena Lesjak

Jelena Lesjak iz Pribislavca, 2.b razred

– Saznala sam za invazivne kornjače već u osnovnoj školi, a sad se u srednjoj školi sve više podučava učenike o ekologiji i samim time o invazivnim vrstama, a pogotovo o invazivnim vrstama iz našeg zavičaja. Akcija je zanimljiva. Nisam znala za te invazivne biljne vrste i koliko ih zapravo mnogo ima u Međimurju. Sunčališta mi se čine tako simpatična jer će kornjače dobiti malo zabave na tim sunčalištima jer će dobiti ujedno mjesto za sunčanje, tobogan i bazen.

Karlo Pongrac
Karlo Pongrac

Karlo Pongrac, 2. a razred, Goričan

– Nisam dosad čuo da se rade takva sunčališta. Prema ovome što smo izradili i čuli kako to funkcionira vjerujem da će ova sunčališta dobro raditi u prirodi. Znam da postoje i druge invazivne vrste primjerice riba sunčanica.

Na kraju volonterske akcije dogovoren je nastavak suradnje Međimurske prirode i Srednje škole Čakovec na terenu kad sunčališta budu postavljena u obližnje međimurske ribnjake.

volonterska akcija suncalista za kornjace MP i SSC
Prva sunčališta za kornjače izrađena su u suradnji s Srednjom školom Čakovec