Prije tri godine, na 106. rođendan Jože Horvata otvorena prva književna rezidencija u Međimurju: Matulov grunt, Frkanovec

horvatcbDana 10. ožujka 1915. godine rodio se najpoznatiji književnik međimurskih korijena – Joža Horvat. Rodio se Kotoribi gdje je i živio do svoje desete godine, kada njegov japa seli cijelu obitelj u Zagreb. Kako se stvari u svemiru ponekad vrlo lijepo poslože, tako je baš na Jožin 106. rođendan u Međimurju otvorena prva rezidencija za znanstvenike i umjetnike koji će istraživati i književno oblikovati kraj Med dvemi vodami. Dakako, to je bilo prije tri godine. Danas pak je Jožin 109. rođendan.

Jedno od zadnjih otvorenja na EU projektu Med dvemi vodami dogodilo se upravo na Jožin rođendan; otvorenje Matulovog grunta kao znanstveno-istraživačkog i rezidencijalnog centra za znanstvenike i umjetnike koji će u svojem radu proučavati i umjetnički uobličavati Međimurje.

Stara hiža u Frkanovcu, koja je u vlasništvu Međimurske županije već dobrih 20 godina, konačno je otvorena kao “gotov proizvod”. Umjesto klasičnog protokola otvorenja, upriličena je press-konferencija, te je zasađeno stablo prijateljstva. Više o tome pročitajte u opširnoj objavi Međimurske županije.

Kako bi cijela priča dobila zasluženi status i nastavak, potpisan je Sporazum između Javne ustanove Međimurska priroda i Društva hrvatskih književnika, koje će godišnje moći koristiti Matulov grunt punih 80 dana za potrebe književnih rezidencija. Tadašnji predsjednik DHK-a Zlatko Krilić i tajnik Marko Gregur nazočili su otvorenju, a predsjednik Krilić istaknuo je značaj ovog projekta za DHK, te iznio par štikleca iz života Jože Horvata s kojim je prijateljevao dugi niz godina.

O ovom ćemo objektu i rezidencijama još pisati, ali ističemo: Matulov grunt otvoren je na 106. rođendan Jože Horvata.

Prve godine Jožina djetinjstva i dječaštva uz prostranu prirodu rijeke Mure bile su dovoljne da u njemu stvore moć imaginacije i osjećaj beskrajne slobode, elemente koje će Joža cijelog života nositi u sebi i pretakati u svoja brojna književna djela. On nikad nije zaboravio svoje rodno Međimurje i uvijek se vraćao svojem rodnom zavičaju, bilo kroz prisjećanja u svojem pisanju, bilo fizičkim boravkom između Mure i Drave. Joža je napustio ovaj svijet u listopadu 2012. godine, no njegova djela ostaju trajna vrednota hrvatske kulture i književnosti.

[foto (C) Siniša Golub]