Povodom Dana rudara 2. ožujka 2024.

Svake godine dana 2. ožujka obilježava se Dan rudara. Što su nam međimurski rudari ostavili u nasljeđe? Osim bogatih sjećanja na teške, ali slavne rudarske dane, Spomenika rudaru u središtu Murskoga Središća, kompleksa sjedišta Međimurskih ugljenokopa, lokaliteta nesreće iz 1961. godine gdje je stradalo deset rudara, brojnih klubova s područja grada koji u svom nazivu koriste riječ rudar (NK Rudar, KK Rudar, Moto klub Miners i Rudarski zbor Mursko Središće), tu je i krajobraz kojeg (pre)često i ne smatramo posebno vrijednim. A trebali bismo!

Rudarstvo je gospodarska djelatnost koja je znatno utjecala i još uvijek utječe na prostor oko Murskoga Središća u Međimurju. Utjecaj je vidljiv kako kroz najstariju eksploataciju nafte u Republici Hrvatskoj na području Peklenice, tako još značajnije kroz rudarstvo ugljena tijekom XIX. i XX. stoljeća te današnju eksploataciju šljunka i pijeska. Krajobrazi koji su modificirani pod utjecajem rudarstva donedavno nisu bili pravilno vrednovani, ali posljednjih godina intenzivnije se promišlja o njihovom značaju te mogućoj valorizaciji i zaštiti. Upravo su halde rudarski elementi u krajobrazu Murskoga Središća koji doprinose njegovoj raznolikosti i jedinstvenosti.

Sl. 1 Halda uz nekadašnju jamu Maj IV u prostoru između Murskoga Središća i Hlapičine

A znate li što su halde? U neposrednoj blizini iskopa ugljena nalaze se jalovišta odnosno uzvišenja iznad površine okolnog terena nastala odlaganjem jalovine. Lokalni naziv u okolici Murskoga Središća za takva jalovišta je halda (množina halde). Naziv dolazi od njemačke riječi Halde koja u doslovnom prijevodu znači humak ili gomila nastala nakupljanjem ugljena, jalovine ili otpadaka. Tijekom eksploatacije ugljena u XIX. i XX. stoljeću oko Murskoga Središća radilo se u 45 jama, a terenskim istraživanjima zabilježeno je 36 haldi.

Kad sljedeći put vozite od Vrhovljana prema Murskom Središću ili od Križovca prema Peklenici, osvrnite se oko sebe i uživajte u jedinstvenom krajobrazu i njegovim haldama.

Više o haldama i rudarskoj geobaštini pogledajte i u dokumentarnom filmu OVJDE.

Također, 2023. godine izašla je iz tiska i knjiga o međimurskih “belim i črnim” rudarima. O knjizi Beli i črni rudari čitajte OVDJE.

Beli i crni rudari