Ždralovi: mitske ptice

Svake godine u pravilu iznad Međimurja prelijeću jata ždralova, tijekom svojih sezonskih migracija. Radoznalo oko će primijetiti velika jata u obliku slova V, a vješto uho će ih čuti i prije nego vidjeti. Zvuk je specifičan; kao da u oblacima netko pili motornom pilom. Iznad nas leti vrsta latinskog naziva Grus grus: obični ili euroazijski ždral. Na Zemlji živi ukupno 15 vrsta ždralova. Autor ovog teksta imao je bliski susret s tri vrste. Više u nastavku.

Dana 8. ožujka 2018. godine, jato ždralova prelijetalo je iznad Šenkovca, a jedan par odlučio je nakratko odmoriti u Globetki. Nesvakidašnji događaj, susret kakav se čovjeku dogodi jednom ili nijednom u životu. Uzeo sam kameru i snimio taj par ždralova. Iako je trajao kratko, susret je to koji te obilježi za cijeli život.

Ždralovi: Hranjenje se može opisati kao “kratkovidno”, uključuje sitničavo pregledavanje i žurno pobiranje hrane kljunom. (izvor: PTICE Hrvatske i Europe, BIOM, Zagreb 2018.)

Par ždralova u Globetki; 8. ožujka 2018. godine. (foto: SG)

o o o

No, to nije bio moj jedini susret sa ždralovima. Tijekom boravka u američkoj saveznoj državi Wisconsin, promatrao sam i snimio još dvije vrste ždralova, u otvorenoj prirodi. Zašto naglašavam to “u otvorenoj prirodi”? Zato jer u Okrugu Sauk u Wisconsinu djeluje International Crane Foundation odnosno zaklada koja na planetarnoj razini vodi brigu o dobrobiti ždralova. Ta zaklada na svojem posjedu ima dovoljno prostora, ali i volijera (ptičarnika) u kojima njeguje sve svjetske vrste ždralova. Jedinstveno je to mjesto na svijetu, čija povijest nastanka seže u daleku 1973. godinu. Nota bene, u istom okrugu sjedište ima i zaklada Aldo Leopold Foundation s kojom Javna ustanova Međimurska priroda surađuje već dobri niz godina.

Kanadski ždral (eng. Sandhill crane; lat. Antigone canadensis) brojniji je i nije kritično ugrožen, ako se to danas može reći za bilo koju živuću vrstu osim čovjeka. Čest je na strništima i u blizini čovjeka.

o o o

No, još je veće iznenađenje bio susret s vrstom bijeli ždral (eng. Whooping crane; lat. Grus americana), čija je ukupna populacija na Zemlji manja od 1.500 jedinki! U tom smislu, sresti čak tri jedinke na jednom mjestu, blagoslov je nebeskog razmjera.

I tako, tri više-manje slučajna susreta sa ždralovima, dovoljna su da se čovjek zaljubi u ove ptice i da mu postanu mitska bića. Ne mitološka ili izmišljena, nego praiskonski lijepa bića koja su stoljećima utjecala na čovjeka, na njegovo poimanje života i daljina, na mističnost prirode koja ga okružuje, na bića koja sezonski odlete na drugo mjesto da bi i tamošnje ljude podsjetila na ljepotu kao osnovni sastojak življenja na Zemlji.

Snimio i napisao: Siniša Golub