Malena vjetruša iz Svetog Urbana putuje u Zagreb!

Krošnje dviju platana u Svetom Urbanu skrivaju brojne tajne i iznenađenja. Možda zbog toga što su ta dva stabla zaštićena 1995. godine, ili je razlog što su konkurirale za Hrvatsko stablo 2020. godine ili pak zato što su ponosne čuvarice vinskog podruma poznate vinarske obitelji Lovrec. Upravo su članovi te obitelji dojavili o ptičjoj nezgodi.

preuzimanje-vjetruse-u-Sv-Urbanu-1
Obitelj Lovrec opazila je nakon nevremena malu vjetrušu ispod krošnji dviju zaštićenih platana u svom dvorištu u Svetom Urbanu

Na jednoj od platana gnijezdo su visoko u krošnji napravile vjetruše. Kod posljednje snažne kiše i vjetra iz gnijezda je u predvečerje nažalost ispao mladi ptić, mala vjetruša. Obitelj Lovrec odmah se dala u akciju i nazvala Udrugu za zaštitu divljih životinja (AWAP). Kako Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode niz godina odlično surađuje s ovom udrugom, informacija je odmah stigla i do međimurskih čuvara prirode. Antonio Krušelj, dao je upute kako postupiti s ptićem do njegova dolaska.

– Prema opisu članova obitelji koji su našli podno platana malog ptića, spoznao sam da je riječ o grabljivici, i preporučio sam neka joj daju samo vodu. Pticu su smjestili u njihov transporter za mačke odnosno pse. Kad sam stigao preuzeti je uvidio sam da je riječ o vjetruši, našoj najmanjoj sokolovki. Još uvijek je premalena da bi mogla poletjeti, tako da će biti zbrinuta kod udruge AWAP. Članovi obitelji Lovrec bili su sretni što su joj pomogli. Kod preuzimanja vjetruše čuo sam kako se vjerojatno starije ptice, vjerojatno njezini roditelji, glasaju i lete, i vjerujem da je još koji ptić ostao u gnijezdu, opisao je intervenciju na terenu čuvar prirode Antonio Krušelj.

preuzimanje-vjetruse-u-Sv-Urbanu-4
– Mala vjetruša nije ozlijeđena, ali je još premalena da bi poletjela, kazao je čuvar prirode Krušelj

Zaštićene platane u Svetom Urbanu u dobrom su stanju, vitalna su stabla. Simboliziraju širinu, mudrost, dobrotvornost i čvrstoću karaktera zbog dubokog korijenja. Javna ustanova Međimurska priroda i njezini čuvari prirode vjeruju kako će i mlada vjetruša biti ptica s karakterom te naći svoj novi životni put. Međimurska priroda zahvaljuje svima koji su pomogli u tome.

Foto: Antonio Krušelj, Roberta Radović

preuzimanje vjetruse u Sv Urbanu (2)
Obitelj Lovrec i mala vjetruša