Zašto se krijesnice „gase‟ i nestaju?

Kada ste posljednji put doživjeli čaroliju svjetlosti i noćnog plesa krijesnica? Volonteri i djelatnici Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode koji su prošle godine u lipnju sudjelovali u volonterskoj akciji pod nazivom Noćni lov na jelenka na terenu šume Topolje u Globetki kod Čakovca imali su privilegiju doživjeti čarobni sjaj krijesnica. One su aktivne u lipnju, u večernjim satima između 21 i 22 sata, upravo u vrijeme i kada se provodi monitoring kukca jelenka.

krijesnica-1 - foto MM
Krijesnica je vrsta kukaca koja međusobno komunicira svjetlosnim signalima

Ivanjski sjaj

U Hrvatskoj su dosad identificirane četiri vrste krijesnica, većinom su prisutne ivanjska i mala ivanjska krijesnica. Ovi kukci obitavaju na svim kontinentima u područjima tropske i umjerene klime, te ih je zabilježeno sveukupno dvije tisuće vrsta. Prepoznatljive su svugdje zbog sposobnosti emitiranja svjetlosti. Bioluminiscenciju odnosno hladno svijetljenje u živih organizama, krijesnice koriste za međusobnu komunikaciju i privlačenje partnera, plašenje, upozoravanje neprijatelja (predatora) ili pak kako bi branile svoj teritorij i stanište. Većina krijesnica stvara zelenkasto-žuto svjetlo.

livada-s-krijesnicama
U Međimurju krijesnice još nazivaju Ivojnski kukci ili Ivojnske muhe

Što ih ugrožava?

Posljednjih godina gubitkom vrijednih staništa, primjerice livada, i sve većom urbanizacijom opaža se sve manja brojnost ovih osobitih kukaca. Svjetlosno zagađenje im sve više prijeti. Svjetla automobila, ulična rasvjeta, blještavi reklamni panoi i drugi osvijetljeni prostori ugrožavaju komunikaciju ionako osjetljivih krijesnica. Ugroza krijesnicama je također još jedna ljudska aktivnost – pretjerana upotreba pesticida.

suma-Topolje
U šumi Topolje volonteri su nakon lova na jelenke, doživjeli čarobni ples krijesnica

Doživite ih

Tople ljetne noći, kakvih se neke generacije sjećaju iz doba djetinjstva, uz čaroliju „letećih prirodnih lampiona‟, stoga su sve rjeđe. Čuvajmo livade i druga za krijesnice pogodna staništa, kako bi festival svjetlosti u izvedbi krijesnica bio u ljetnim mjesecima besplatno dostupan budućim generacijama koje dolaze. Teško ih je fotografirati. Treba ih doživjeti!

foto: Robera Radović, Mihaela Mesarić

Tekst je objavljen u digitalnom i tiskanom izdanju časopisa VEGA HORIZONTI br. 4

Ivica Pakrac 2023. godine na Matulovu gruntu u Lovu na noćne leptire spomenuo je i problematiku nestajanja krijesnica
U odraslom stadiju krijesnica živi tek nekoliko mjeseci