Spomenik parkovne arhitekture Tulipanovac u Vučetincu

Tulipanovac-u-Vucetincu

Naziv: Tulipanovac (Liriodendron tulipifera) u Vučetincu
Datum proglašenja: 31. listopad 1995.
Kategorija: spomenik parkovne arhitekture – pojedinačno stablo

Tulipanovac se nalazi na posjedu gosp. Levačića.

To je listopadno stablo visine do 60 metara. Kora je sivkasta i ispucala. Listovi su jednostavni  i plitko urezanog vrha u gornjem dijelu s dva velika ušiljena režnja. U jesen lišće poprima zlatnožutu boju. Cvjetovi su zelenkastožuti, pri osnovi narančasti i izgledom podsjećaju na cvijet tulipana. Cvjeta od ožujka do lipnja. Plod je svjetlosmeđa perutka  koja u gornjem dijelu ima oraščić, a u gornjem krilce. Ova vrsta rasprostire se na području istočnog dijela Sjeverne Amerike. Tulipanovac za rast zahtjeva sunce ili polusjenu.  Podnosi gradsko zagađenje, ali ne podnosi dugotrajnu sušu. Brzorastuća je vrsta, ali obično procvate tek nakon 6 do 8 godina, a nekada treba čekati i 15-ak godina. Svakako ne treba izostaviti činjenicu da su svi dijelovi ove biljke  otrovni, naročito drvo i kora.

Zanimljivosti u tulipanovcu:

  • Medonosna je biljka, a najviše nektara se stvara u narančastim cvjetnim pojasevima. Najvažnija je medonosna biljka u istočnom dijelu Sjedinjenih Američkih Država.
  • Drvo tulipanovca je iznimno vrijedno i na tržištu skupo. Od njega se izrađuje poseban i skupi namještaj, lijepo i lako se obrađuje i rezbari  pa se također od njega izrađuju i unikatna umjetnička djela.