JU Priroda Rijeka u radnom posjetu JU Međimurska priroda

„Putovanja otvaraju vidike, potvrđuju ili obeshrabruju naše ideje, a razgovori s osobama iz struke mogu nam pomoći u vlastitim propitkivanjima oko realizacije naših planova i projekata. Vrijeme potrošeno u izviđanju nikad nije izgubljeno.‟ Dio je to misli iz jednog poglavlja knjige koja se tiska upravo ovih dana. Nakladnik je Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode, a riječ je o knjizi Kako smo stvarali Centar za posjetitelje Med dvemi vodami (najavu pogledajte OVDJE).

I dok se iščekuje knjiga o iskustvima stvaranja Centra za posjetitelje Med dvemi vodami u Križovcu, djelatnice Javne ustanove Priroda koja brine za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode u Primorsko-goranskoj županiji došle su na dvodnevno studijsko putovanje u Međimursku županiju i razmjenu iskustava s Javnom ustanovom Međimurska priroda. Javna ustanova Priroda sa sjedištem u Rijeci osim Centra za posjetitelje i oporavilište za bjeloglave supove u Belom brine od ove godine i za novootvoreni Centar za posjetitelje Velike zvijere u Staroj Sušici.

Međusobno upoznavanje djelatnika u sjedištu Javne ustanove Međimurska priroda u Križovcu

Javna ustanova Međimurska priroda bila je domaćin kolegicama iz JU Priroda. Njih šestero prvi dan je upoznalo prije svega djelatnike Međimurske prirode te kroz prezentaciju ravnatelja JU Međimurska priroda Siniše Goluba dio detalja dosadašnjeg najvećeg financijskog zalogaja međimurske Javne ustanove za zaštitu prirode – stvaranje Centra za posjetitelje Med dvemi vodami u Križovcu.

Nakon toga su Mihaela Mesarić i Sara Srša stručno provele sudionice pristigle iz Rijeke kroz postav, galerije Mura i Drava i brvnaru Moj hrast Adam. Nakon razgleda uslijedio je konstruktivni dijalog o sustavima najave programa, radnom vremenu Centra, održavanju postava, ljudskim resursima u Centru za posjetitelje Med dvemi vodami, iskustvima korištenja digitalnog marketinga, potrebi kontinuirane edukacije u području interpretacije i sl.

Radna atmosfera na Matulovu gruntu

Prvi radni dan (srijeda 20. listopada) završio je razgledom edukacijsko-istraživačkog centra Matulov grunt u Frkanovcu uz razgovor o sistemu njegova posjećivanja i organizacijom programa te prigodnom radionicom.

Drugi radni dan studijskog posjeta organiziran je u naselju Žabnik i na Svetomartinskoj Muri, eko-turističkoj poučnoj pješačkoj i biciklističkoj stazi koja je najposjećeniji lokalitet u Regionalnom parku Mura – Drava. Ženski tim iz riječke Javne ustanove Priroda uz vodstvo Davida Novinšćaka razgledale su zbirku Jen den v živleju mlinara Franca Žalara, mlin na Muri i iskusile vožnju skelom. Dijalog je potom usmjeren na temu suradnje s drugim dionicima koji imaju posjetiteljske centre u neposrednoj blizini Centra Med dvemi vodami. Radni posjet završio je razgledom šumskih učionica na Svetomartinskoj Muri.

Obilazak eko-turističke poučne pješačke i biciklističke staze Svetomartinska Mura

Svi sudionici ovog studijskog putovanja, posjeta i domaćinstva usuglasili su se u tome kako Javne ustanove uz svoje svakodnevne redovne aktivnosti trebaju iznaći vrijeme za ovakve i slične studijske programe kako bi aktualne i sve buduće projekte usmjerene zaštiti prirode odradili što kvalitetnije a to se može postići i uz proaktivnu suradnju na terenu i razmjenu iskustava među srodnim ustanovama.

Razgled postvava Centra za posjetitelje Med dvemi vodami u Križovcu