Publikacije

Na pocetku bijase stabloTko su čuvari prirode? – kratki vodič za malu i veliku djecu

Tko su čuvari prirode? Najčešća predodžba javnosti o čuvarima prirode glasi: To su oni koji se voze ili hodaju po prirodi, broje tratinčice i promatraju ptice. Slika je to idealizirana u skladu s viđenim na televizijskim ekranima. Iako čuvari prirode sudjeluju u istraživanjima i praćenju stanja biljnih i životinjskih vrsta, to je samo jedan od poslova koji spadaju u djelokrug rada čuvara prirode. Više o čuvarima prirode saznajte u kratkom vodiču za malu i veliku djecu. Na 16 stranica donosimo prikaz osnovnih aktivnosti čuvara prirode, bonton boravka u prirodi, ali i vodič za prepoznavanje nekoliko životinjskih tragova.

PreuzimanjeTko su čuvari prirode? – kratki vodič za malu i veliku djecu

Na pocetku bijase stabloModro zeleno – blago Međimurja

Spremni ste doživjeti pustolovnu priču Med dvemi vodami? Evo vodiča u obliku edukativne brošure Modro – zeleno blago Međimurja u izdanju Međimurske prirode. Priroda u brošuri stvarna je i postoji na krajnjem sjeveru Hrvatske. Obogaćuje življenje lokalnog stanovništva i onih namjernika što u rastućoj kvaliteti turizma razaznaju Međimurje kao zanimljivo odredište. Ta je priroda u demokratskim procesima prepoznata kao vrijedna te je proglašena trajno zaštićenom. Otkrijte je i krenite na putovanje kroz modro-zeleno blago Međimurja. Najprije kroz brošuru, a potom i vlastitim istraživanjem naše jedinstvene međimurske prirode.

PreuzimanjeModro – zeleno blago Međimurja

Na pocetku bijase stabloPriroda Međimurja

Želite li se upoznati s prirodnim vrijednostima cvetnjaka Horvatske – malog Međimurja – evo knjige za vas! Međimurje obiluje prirodnim ljepotama koje otkrivaju raskošne fotografije na stranicama ove monografije. Neka od poglavlja knjige su i Regionalni park Mura-Drava, Zaštićena stabla Međimurja, Perivoj Zrinski u Čakovcu, Spomenik prirode Bedekovićeve grabe, Biološka raznolikost… Fotomonografija pruža uvid u rad djelatnika Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode, koji su uz pomoć izdavačke kuće Meridijani izradili ovo djelo, brinući se i na taj način o prirodi zemlice med dvemi vodami – Murom i Dravom.

Godina bijele rode

Bijela roda (lat. Ciconia ciconia L.) je ptica izrazito vezana uz naselja i čovjeka. Svakog proljeća raduje nas njihov povratak s dugog puta iz Afrike na gniježđenje u Međimurje, a još smo radosniji kad ih vidimo kako podižu svoje mlade u gnijezdima u našoj neposrednoj blizini. U knjizi ispred Vas naučite više o bijeloj rodi, a ujedno uživajte u zanimljivim fotografijama naših Međimuraca. Svojim fotoaparatima su zabilježili bijele rode tijekom 2019. godine, a najbolje od njih bile su dio fotografske izložbe „Bijela roda u fokusu Međimuraca“.

PreuzimanjeGodina bijele rode brošura

Turizam promatranja ptica u kontinentalnoj Hrvatskoj – stanje i mogućnosti razvoja

Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode je sa suradnicima organizirala stručni skup na temu „Turizam promatranja ptica u kontinentalnoj Hrvatskoj – stanje i mogućnosti razvoja“. Skup je održan u Čakovcu 31. siječnja i 01. veljače 2019. godine u Hotelu Park. Cilj događanja bio je okupiti na jednom mjestu dionike vezane uz turizam promatranja ptica te predstaviti trenutnu ponudu sadržaja za turiste promatrače ptica koju nude ustanove za zaštitu prirode i strukovne udruge u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Kroz 14 različitih izlaganja govorilo se o ovom selektivnom obliku turizma, a za daljnje potrebe razvoja turizma promatranja ptica izadan je i hrvatsko-engleski Zbornik sažetaka.

PreuzimanjeKnjiga sažetaka (travanj/2019)

Jelenak

Jelenak (Lucanus cervus) ili u Međimurju: jelenjak, hrgljoč, rogljoč ili rogač je vrsta kukca koja živi u našim šumama i ovisna je o trulom drveću, dakle spada u saproksilne vrste.

Osim u šumama, moguće ga je susresti i u gradskim parkovima, vrtovima ili dvorištima. Posebna karakteristika vrste je spolni dimorfizam: izrazito vidljiva razlika između mužjaka i ženke. Tako puno lakše uočavamo mužjake jer, osim što su veći od ženke, krase ih velike gornje čeljusti koje mogu biti crne do crvene boje. Čeljusti po kojima je ova vrsta toliko poznata služe u intenzivnim borbama mužjaka pri čemu jači mužjak često poraženog baci na tlo sa stabla kako bi stekao vremensku prednost u prilaženju ženki ili pristupu hrani. Više o vrsti jelenak i njegovom značajnom staništu u Međimurju saznajte u nastavku.

PreuzimanjeBrošura o jelenku

Bregunica

Svi poznajemo lastavice. Ovi simpatični vjesnici proljeća prisutni su u našim životima od najranijeg djetinjstva. Čovjek se naviknuo na suživot s lastavicama, ta se ptica kroz povijest toliko približila čovjeku da s njom dijeli i svoj dom. Poznate su mnoge legende i praznovjerja vezana uz njih. Međutim, o bregunicama (Ripara riparia) se priča i zna puno manje. Ova ptica, iako spada u istu porodicu kao i lastavica i ima mnogo sličnosti s njom, ipak nije toliko poznata i ne viđa se često jer ne živi u ruralnim područjima i isključivo je vezana uz naše rijeke. Bregunica je ugrožena vrsta kojoj su za opstanak potrebne prirodne zemljane i pjeskovite obale rijeka kojih pak ima sve manje zbog zastarjele politike upravljanja rijekama. U publikaciji u nastavku saznajte više o bregunicama, ali i pčečarici i vodomaru.

PreuzimanjeBrošura o bregunicima

Međimurska priroda – iz blata i zlata

Na 120 stranica po prvi su puta predstavljena zaštićena područja i pojedinačna stabla Međimurske županije. Osamdesetak fotografija u boji zorno dočarava sve što je službeno zaštićeno i o čemu brine ustanova Međimurska priroda. Podnaslov knjige nadahnut je stihovima iz pjesme “Generacija” prekmurskog kantautora Vlade Kreslina, ali savršeno oslikava elemente od kojih je stvorena međimurska priroda: iz panonskog blata i dravskog zlata. Pogledajte boju Mure u bilo koje doba ili pak simboliku dravskog zlata, i sve će biti puno jasnije. Knjiga je dvojezična, hrvatsko-engleska, a tiskana je povodom 10-godišnjice rada Javne ustanove Međimurska priroda. Ponudu za kupnju knjige zatražite preko naših kontakt podataka.

Međimurska šuma Murščak

Knjiga Ljudevita Marđetka s karakterističnim podnaslovom “Kako se rušio jedinstven ekosustav međimurskog Murščaka” na svoj način svjedoči o odnosu ljudi i prirode u devetnaestom i dvadesetom stoljeću kao i o društveno ekonomskim odnosima u tom vremenu, čije posljedice su i danas vidljive. Sječa ostataka zadnje europske šume u međimurskom dijelu Murščaka u potpunosti je promijenila krajobraz tog dijela Međimurja. Knjiga je posvećena svim ljudima koji su za života zasadili ili spasili makar ijedno stablo kao i svim ljubiteljima šuma. Ponudu za kupnju knjige zatražite preko naših kontakt podataka.

Međimurske retencije

Retencije ili mikroakumulacije su objekti koji zadržavaju velike vode koje dolaze potocima iz gornjeg Međimurja tijekom obilnih i naglih oborina te tako sprječavaju poplave u Čakovcu i okolnim naseljima. Retencija Selnica štiti grad Mursko Središće, a retencija Vučkovec pak Toplice Sveti Martin. Također, unutar pedesetak godina koliko postoje, retencije s okolnim prostorom postale su savršeno stanište za brojne biljne i životinjske vrste, pa danas o njima možemo govoriti kao o pravim malim oazama raznolikosti u inače gusto naseljenom i urbaniziranom središnjem Međimurju. Knjiga na 88 stranica u tri poglavlja donosi tri znanstvena pogleda na retencije: geomorfološki, botanički i jezikoslovni odnosno hidronimijski. Ponudu za kupnju knjige zatražite preko naših kontakt podataka.

Proljetni drijemovac

Proljeće je, po mnogima, najljepše godišnje doba. Kao i u umjetnosti, nemoguće je objektivno odrediti koji list godišnjeg kalendara čovjeku donosi najviše užitka. Ipak, nedvojbeno je da ljepoti proljeća uvelike doprinose biljke poznatije kao proljetnice. Na rubovima šuma, na proplancima i na šumskim čistinama, ponekad i na livadama, ma svugdje gdje su im mikroekološke prilike sklone, male i krhke biljke navještaju početak novog ciklusa rađanja i življenja. U publikaciji pred Vama saznajte više o proljetnicama, posebice o proljetnom drijemovcu.

PreuzimanjeProljetni drijemovac

kockavica_brosura-thumbKockavica

Kažu da je ljepota u oku promatrača! Ako to stvarno jest tako, kockavica zasigurno obitava u mnogim očima. Dvije donjomeđimurske općine – Donji Vidovec i Sveta Marija – proglasile su 2016. godinom kockavice kako bi skrenule pozornost na činjenicu da u tom dijelu Međimurja ekološki uvjeti i staništa još uvijek pogoduju ovoj krhkoj biljci. Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode sa zadovoljstvom je prihvatila provedbu aktivnosti s ciljem popularizacije kockavice. Saznajte više o kockavici u brošuri koja je pred Vama.

PreuzimanjeKockavica

Strane-invazivne-vrste-brosura_final-za-web-1Invazivne vrste u Međimurju.

Invazivne strane vrste kontinuirano su rastući problem s porastom ljudske populacije i smanjenjem prirodnih staništa i drugi po redu uzrok ugroženosti bioraznolikosti. Jednom kada se udomaće u ekološke sustave koji im nisu prirodni teško ih je ukloniti pa je prevencija najbolji put borbe protiv invazivnih vrsta. Iz brošure koja je pred Vama saznajte nešto više o invazivnim vrstama u Međimurju te što Vi možete učiniti.

Preuzimanje: Zlikovci u prirodi

Regionalni park Mura-DravaRegionalni park Mura-Drava najveće je zaštićeno prirodno područje u Međimurskoj županiji. Upoznajte ga ukratko kroz ovu brošuru koja na dva jezika (hrvatski i engleski) daje uvod i poziva u dva međimurska centra za posjetitelje, Križovec i Žabnik.

Preuzimanje: Regionalni park Mura-Drava

Žaba, kača, kuščar 

Ova publikacija ima višestruki značaj, jer su između njenih korica po prvi put obrađene vrste vodozemaca i gmazova koje obitavaju na staništima u Međimurju. Prvi dio autorice Biljane Janev Hutinec donosi pregled vodozemaca i gmazova u Međimurju. Poznavanje i prepoznavanje pojedine vrste ključ je za bilo koje daljnje istraživanje i akciju. Drugi dio dvoje autora, Olge Jovanović i Gorana Šafareka, donosi rezultate istraživanja provedenog na staništima uz rijeku Muru tijekom 2010. godine. Treći pak dio autorice Sare Janković prikazuje tijek akcije i rezultate prvog projekta zaštite vodozemaca od stradavanja na prometnicama u međimurskoj Općini Nedelišće. U cjelini, ova publikacija prenosi svojevrsnu zaokruženu priču te ujedno predstavlja putokaz ka daljnjim projektima na očuvanju bioraznolikosti Međimurja.

Preuzimanje: Žaba, kača, kuščar

Livadni plavci – biološko blago Bedekovićevih grabaLivadni plavci – biološko blago Bedekovićevih graba 

U brošuri koja se nalazi pred Vama saznat ćete mnoge zanimljivosti o prirodnom biseru Gornjeg Međimurja – spomeniku prirode Bedekovićeve grabe. 

Preuzimanje: Livadni plavci – biološko blago Bedekovićevih graba

Zavičajna i strana vrsta raka u vodotocima Mure i DraveZavičajna i strana vrsta raka u vodotocima Mure i Drave 

Invazivna vrsta raka – signalni rak – koju biolozi prate i proučavaju (i) u međimurskim vodama predstavljaju prijetnju ekosustavima te uzrokuju ekološke i ekonomske štete, zbog čega je educiranje stanovništva vrlo važno. Postojanje signalnog raka u Muri dovodi do drastičnog smanjenja populacije zavičajne vrste raka i ostalih vrsta, uz negativan utjecaj na riblju faunu te povećanje erozije zbog visoke gustoće populacije rakova. 

Preuzimanje: Zavičajna i strana invazivna vrsta raka u vodotocima Mure i Drave

Međimurska prirodaMeđimurska priroda

U ovoj publikaciji možete saznati nešto više o aktivnostima ustanove u 2010. i 2011. godini.

Preuzimanje: Međimurska priroda – godišnjak

Promatranje ptica uz Dravu 

Publikacija je prije svega namijenjena ljubiteljima ptica. Kroz različita staništa, autor nam skreće pažnju na vrste ptica koje se mogu uočiti uz rijeku Dravu (i druge rijeke koje imaju slična staništa). 

Preuzimanje: Promatranje ptica uz Dravu

Od prasume do Regionalnog parka Mura-Drava-Drava-1Od prasume do Regionalnog parka Mura-Drava

Pred Vama se nalazi publikacija u kojoj možete saznati nešto više o povijesti okoliša našeg Međimurja. Međimurje je danas prostor Hrvatske s malim postotkom površina prekrivenim šumama. Odgovor na pitanje „Što je tome uzrok?“ djelomično leži i u knjižici pred Vama. 

Preuzimanje:  Od prasume do Regionalnog parka Mura-Drava

Na pocetku bijase stabloNa početku biješe stablo – 50 godina zaštite prirode u Međimurju

Ovo je knjiga o vremenu i ljudima koji su prije pola stoljeća započeli priču o zaštiti prirode u Međimurju, pa o onima koji su tu priču nastavili, a na kraju i onima koju tu priču pišu i danas. Od jednog zaštićenog stabla 1963. godine do Regionalnog parka Mura-Drava (2011.) i prepoznavanja prirodnih vrijednosti Međimurja od UNESCO-a (2012.) prošlo je pola stoljeća. U knjizi ćete uvijek iznova pronaći nešto zanimljivo i poučno te lakše smjestiti Međimurje u globalni kontekst zaštite prirode.Ponudu za kupnju knjige zatražite preko naših kontakt podataka.