Volonteri postavili zaštitne ograde u Selnici i kod retencije Dragoslavec/Križopotje

Uz prometnice u Selnici i kod retencije Dragoslavec/Križopotje u subotu 2. ožujka 2024. godine postavljene su zaštitne ograde s ciljem zaštite žaba od stradavanja na prometnicama tijekom njihove proljetne migracije prema vodenim staništima. Dio je to volonterske akcije „Žabe na cesti‟ u organizaciji Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode. U postavljanju ograde na spomenutim lokacijama sudjelovalo je čak više od sto volontera, a sveukupno će u akciji tijekom ožujka i travnja u prenošenju vodozemaca preko prometnica sudjelovati oko tristotinjak volontera.

Krizopotje-Zabe-na-cesti
Sudionici akcije Žabe na cesti kod retencije Dragoslavec/Križopotje

Uz djelatnike Međimurske prirode u volonterskoj akciji su sudjelovali učenici Srednje Škole Čakovec, Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec, OŠ Selnica, PŠ Zebanec, PŠ Sivica, OŠ Gornji Mihaljevec te predstavnici Zajednice škola Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav na području Međimurske županije (OŠ Mursko Središće, OŠ Hodošan i OŠ Orehovica) te djelatnici Općine Selnica i drugi brojni volonteri.

Načelnik Općine Selnica Ervin Vičević i Miljenko Vrančić svima poznat pod nadimkom Serđo
Načelnik Općine Selnica Ervin Vičević i Miljenko Vrančić većini poznat pod nadimkom Serđo

Međimurska priroda zahvaljuje svim volonterima na sudjelovanju. Posebna zahvala ide Općini Selnica za značajnu potporu akciji te načelniku Ervinu Vičeviću, koji je osobno volontirao na akciji i pozdravio sudionike.

01-Selnica_Zabe-na-cesi
Brojni volonteri akcije Žabe na cesti u Selnici

Volonteri na lokaciji Dragoslavec/Križopotje o svom sudjelovanju na akciji kazali su:

Sara Senčar - volonterska akcija Žabe na cesti
Sara Senčar

Sara Senčar profesorica je biologije u Srednjoj školi Čakovec

– Studirala sam u Mariboru i tada sam tamo sudjelovala u prenošenju žaba blizu ribnjaka. Tada nisam bila na akciji postavljanja zaštitne ograde, već u aktivnostima prenošenju žaba. Zanimljivo je bilo. Sada prvi put sudjelujem u ovoj volonterskoj akciji koju organizira Međimurska priroda. Atmosfera je sjajna. Omladina je odlično raspoložena. Predivno je vidjeti toliko mladih ljudi kako svi surađuju i kako svi radimo za dobrobit naše prirode.

Kira Kečkeš i Lucija Posedi

Kira Kečkeš iz Čehovca, učenica Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec

– Super nam je na akciji, zabavljamo se, razgovaramo, družimo se i što je najvažnije postavljamo ogradu kako bi pomogli vodozemcima.

Lucija Posedi iz Pretetinca, učenica Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec

– Prvi put sam na akciji. Prijavila sam se jer u školi imam predmet osnove ekologije, pa sam odlučila doći na akciju i vidjeti kako se provodi. Vjerojatno ću se priključiti i aktivnostima prenošenja vodozemaca preko prometnica.

Simon Petričević
Simon Petričević

Simon Petričević, učenik Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec

– Prvi put sudjelujem. Jedan od mojih nastavnih predmeta su osnovne ekologije, a profesorica nas je pozvala ako želimo doći i priključiti se volonterskoj akciji. Odlučio sam se doći, zašto ne? Pomažemo žabama, živim bićima.

Vito Ciglarić
Vito Ciglarić

Vito Ciglarić iz Nedelišća, Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec

– Prijateljica me pozvala pridružiti se akciji. Ona je već bila prije i rekla mi je kako je sve bilo dobro organizirano. Zabavno mi je i osjećam se korisno. Inače bi u ovo vrijeme još spavao, pa mi je bolje ovako utrošiti vrijeme za pomaganje žabama.

Ana Joos, Leona Novak i Andrijana Perčić
Ana Joos, Leona Novak i Andrijana Perčić

Andrijana Perčić, učiteljica biologije u Osnovnoj školi Gornji Mihaljevec

– Zadnje tri godine uključujemo se u akciju prenošenja žaba, a ove godine smo se odlučili i uključiti se u postavljanje zaštitne ograde.

Volonterska akcija spašavanja vodozemaca organizira se od 2013. godine u Općini Nedelišće (lokacija Črečan), od 2014. godine u Općini Selnica (naselje Selnica), od 2021. godine u Općini Gornji Mihaljevec (retencija Križopotje/Dragoslavec) te od 2023. godine u Općini Mala Subotica (naselje Palovec). Zaštitne ograde uz prometnice u Črečanu i Palovcu, postavili su djelatnici Međimurske prirode uz potporu Ekološke udruge Platana. Međimurska priroda upućuje apel vozačima za dodatni oprez tijekom ožujka i travnja na navedenim lokacijama kako bi volonteri bili što sigurniji u provedbi akcije Žabe na cesti.