Europska noć šišmiša

Međunarodna noć šišmiša obilježava se od 1997. godine, posljednji vikend u kolovozu, pod okriljem Sporazuma o zaštiti europskih populacija šišmiša – EUROBATS. Hrvatska je članica Sporazuma od 2000. godine. Kroz razne događaje (interaktivne radionice, predavanja izložbe i slično), organizirane zadnjeg vikenda u kolovozu u suradnji organizacija za zaštitu prirode i nevladinih udruga, prenosi se znanje o šišmišima, njihovom načinu života, navikama i potrebama različitih vrsta šišmiša. Također se ukazuje na njihovu nezamjenjivu ulogu u očuvanju prirodne ravnoteže u ekosustavima kao i na potrebu njihova očuvanja i zaštite. Više o šišmišima u Međimurju saznajte u Centru za posjetitelje Med dvemi vodami. 

Šišmiši su jedini sisavci koji lete, a dosad je na Zemlji zabilježeno više od 1200 vrsta šišmiša. Sve  vrste šišmiša koje žive u Hrvatskoj, njih 33, strogo su zaštićene Zakonom o zaštiti prirode. Više informacija o šišmišima dostupno je na stranicama Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja OVDJE.

O monitoringu šišmiša u Međimurju čitajte na: https://www.medjimurska-priroda.info/2019/06/sismisi-u-nadzemnim-objektima-medimurja/

Izvor: http://www.haop.hr/hr/novosti/22-medunarodna-noc-sismisa

Date

Aug 28 2021
Expired!