Dubravsko-jezero_Davorin-Mance

Zimsko prebrojavanje ptica vodarica (IWC)

Wetlands International pokrenuo je 1967. godine zimsko prebrojavanje ptica vodarica. Otada podaci o brojnosti vodarica na pojedinim područjima pomažu identificirati međunarodno važna vlažna staništa. Na temelju tih podataka donose se brojne odluke o zaštiti ptica, na međunarodnim, nacionalnim i lokalnim razinama. Vodarice su posebno osjetljiva skupina te su izravno ugrožene nestajanjem vlažnih staništa.

Tradicionalno Zimsko prebrojavanja ptica vodarica održava se sredinom siječnja. Ove godine održat će se u danima vikenda, 13. i 14. siječnja, na nizu lokacija u Europi, i Hrvatskoj. Akcija će rezultirati mnogim mjerama zaštite ptica. Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode, Udruga Biom, Zeus te Geonatura pozvali su sve ljubitelje ptica i prirode da se pridruže tradicionalnom međunarodnom zimskom prebrojavanju ptica vodarica (IWC) tijekom siječnja 2024. godine. Upravo je siječanj vrijeme kad se ptice selice nalaze na svojim zimovalištima. Vodarice zauzimaju nezaleđene vodene površine kako bi ondje provele zimu. Upravo tada, kad je najmanja vjerojatnost da će se nekamo kretati, najbolje je vrijeme za njihovo brojanje. Brojanje pataka, gusaka i ostalih vodarica opsežan je posao. Zahvaljujući volonterima diljem svijeta, pa tako i Hrvatske, skupljaju se vrijedni podaci o stanju ptičjih populacija. (izvor podataka: Udruga BIOM)
Djelatnici Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode provest će zimsko prebrojavanje ptica vodarica na lokalitetima u Međimurskoj županiji.

Date

Jan 14 2024
Expired!

Time

All Day