Zimsko prebrojavanje ptica močvarica

Za web_2Tijekom proteklog vikenda (18. i 19. siječnja 2014.) na brojnim močvarnim područjima Međimurja provedena je aktivnost zimskog prebrojavanja ptica močvarica. Za prebrojavanje močvarica uobičajeno je siječanj najpogodniji mjesec jer su tada sve ptice močvarice stigle na svoja zimovališta (pri čemu sredina siječnja predstavlja optimalni period za prebrojavanje).

Ptice močvarice sve su ugroženija skupina ptica zbog uništavanja močvarnih staništa širom svijeta. Njihovim siječanjskim prebrojavanjem i uspoređivanjem s prebrojavanjima iz prošlih godina procjenjuje se da li im je brojnost u opadanju ili porastu, a prema tome i njihova ugroženost. Na osnovu tih saznanja može se planirati zaštita najugroženijih vrsta i njihovih staništa.

Za web_3Kao i proteklih godina ovaj projekt je u Hrvatskoj koordiniran od strane Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode iz Osijeka. S obzirom da je rijeka Mura granična rijeka, aktivnost je provedena i u suradnji s Društvom za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS). Osim rijeke Mure, obiđeni su lokaliteti u unutrašnjosti Međimurja. Prema provjerenim informacijama, prebrojavanje na Dravi u Međimurju već tradicionalno vrše članovi udruge ZEUS iz Donje Dubrave (također u suradnji s DOPPS-om).

Za web_1S obzirom da vremenski uvjeti ovog siječnja značajnije odskaču od uobičajenih, prvi podaci govore i o značajnim odstupanjima u brojnosti i prisutnosti ptica močvarica na našem području.

Za web_4Za web_5