Iz arhiva: Nagrada “Ivo Horvat” za životno djelo Josipu Movčanu, Međimurcu po rođenju

IZ ARHIVA: prvi datum objave 22. svibnja 2011.

Nagradu “Ivo Horvat” za izvanredna dostignuća u području zaštite prirode Ministarstvo kulture dodjeljuje u povodu 22. svibnja, Dana zaštite prirode u Republici Hrvatskoj i Međunarodnog dana biološke raznolikosti. Nagrada se sastoji od povelje, plakete (na kojoj je ugraviran lik znanstvenika i prirodoslovca Ive Horvata, rad akademskog kipara Damira Mataušića) i novčanog iznosa od 60.000 kuna – za životno djelo, odnosno 30.000 kuna – godišnja nagrada. 

S velikim smo ponosom primili ovu vijest, jer Josip Movčan, dipl. ing. šumarstva je rodom Međimurec. Ujedno, Movčan je time postao prvi Međimurec u povijesti koji je primio ovu državnu nagradu, pored brojnih drugih nagrada koje je za svoj predani rad primio tijekom duge i plodne karijere u NP Plitvička jezera.

U obrazloženje za dodjelu nagrade “Ivo Horvat” za životno djelo dipl. ing. šumarstva Movčanu ističe se kako je svojim dugogodišnjim radom na zaštiti prirode u Nacionalnom parku Plitvička jezera obilježio vrijeme u kojem je djelovao, a njegova ostvarenja ostala su trajno dobro Republike Hrvatske.

“Njegova rješenja s naglaskom na zaštiti prirodnih fenomena i edukaciji posjetitelja o njima postala su prepoznatljiva među nacionalnim parkovima u Hrvatskoj i u svijetu. Provodeći jedinstven koncept zaštite i posjećivanja odigrao je ključnu ulogu u zaštiti Nacionalnog parka Plitvička jezera i približavanju njegovih prirodnih ljepota brojnim posjetiteljima”, navodi se.

Dobitnik nagrade “Ivo Horvat” za životno djelo dipl. ing. šumarstva Josip Movčan zahvalivši na nagradi izrazio je nadu da će naša mlada generacija putem ovakvih i sličnih djelatnosti “malo napustiti noćni život”.

Fotografije i detalji s dodjele: http://www.min-kulture.hr/default.aspx?id=6770