Hrast ADAM okosnica obilježavanja Dana zaštite prirode 22. svibnja

Međimurska priroda ove je godine na poseban način obilježila Dan zaštite prirode u Hrvatskoj i svjetski Dan bioraznolikosti. U srijedu 22. svibnja u Centru za kulturu “Rudar” u Murskom Središću organizirala je prigodan program. Nakon kratkog uvodnog video filma o održavanju stabla Platane u Nedelišću sa kojom je davne 1963. godine započela zaštita prirode u Međimurju prigodne riječi uputili su brojnim posjetiteljima ravnatelj Javne ustanove Siniša Golub i gradonačelnik Dražen Srpak. U prvom dijelu podijeljene su nagrade za najbolje mlade čuvare prirode te je dodijeljeno posebno priznanje za ogroman doprinos razvoju ustanove.
Nagrade za najboljeg mladog čuvara prirode dobile su učenice OŠ Sv. Martin na Muri Stela Vuković i Nina Nemet. U njihovo ime nagrade su primile mentorice Maja Goričanec i Ksenija Perčić. Učenice su nagrađene za svoj trud i nastojanje edukacije svih oko sebe o važnosti utjecaja poljoprivrede na prirodu te raznim mogućnostima unaprijeđena proizvodnje hrane.

Desetogodišnja Nela Posavec također je dobitnica nagrade za mladog čuvara prirode jer je već prošle godine krenula u praćenje populacije jelenka u šumi Čep u Nedelišću, a nagradu joj je uručio prošlogodišnji dobitnik nagrade SENIOR RANGER i dobitnik ovogodišnje nagrada Zrinski za izvanredna postignuća u zaštiti prirode i okoliša, te čovjek koji se rodio u šumi Čep u kojoj je Nela istraživala jelenke.

Danica Kovačić primila je posebno priznanje za ogroman doprinos razvoju Javne ustanove Međimurska priroda, a priznanje joj je uručio gradonačelnik Dražen Srpak.

Drugi dio program bio je u znaku kazališne predstave. Predstava ADAM ostvarena je u koprodukciji JU Međimurska priroda i Kazališne družine Štolcer. Predstava dojmljivo propitkuje odnos čovjeka i prirode kroz problematiku gigantskog hrasta iz šume Murščak. Dramu je napisala Kristina Štebih, režirao je Dejan Buvač, izvrsnu glazbu napisao Bojan Miljančić, a u predstavi uz Štolcerov glumački ansambl sudjeluju i plesačice Studia suvremenog plesa Teuta koje je pripremila njihova voditeljica i koreografkinja Nikolina Mekovec.
Na kraju predstave posjetitelji su na dar primili plakat Godina bijele rode i Predstava ADAM.