Otkud dosadne stjenice?

Ove godine mnogi su primijetili najezdu malih, sitnih i ponekad dosadnih kukaca. Ovaj put ne pričamo o komarcima, već o mrežastim stjenicama. Točnije, plataninoj (Corythucha ciliata) i hrastovoj mrežastoj stjenici (Corythucha arcuata). Obje su strane vrste i potječu iz Sjeverne Amerike, a pojavile su se u Hrvatskoj tek nedavno. Platanina je zabilježena 70-tih godina prošlog stoljeća, a hrastova mrežasta stjenica 2013. godine. Iako mogu ugristi, ne prenose nikakve bolesti i osim blagog crvenila nemaju nikakav utjecaj na zdravlje čovjeka.

No, zašto im je brojnost toliko porasla ove godine?

Posljednjih dana intenzivno se priča o globalnom zatopljenju i utjecaju klimatskih promjena na prirodu, a i na okoliš u kojem se nalazimo. Upravo na ovom primjeru možemo vidjeti kakve su posljedice za nas to što nemamo jakih zima. A takvih primjera bit će sve više. Naime, većini kukaca ne odgovara snažna i hladna zima kojom se prirodno reducira njihov broj. Tako brojnost njihovih populacija ostaje u normalnim razinama. Životni uvjeti su ove godine poprilično odgovarali stjenicama, pa tako osim ovih majušnih stjenica možemo primijetiti da se povećao broj i zelenih stjenica poznatih kao smrdljivi martini koji su nam donedavno radili štete na rajčicama, a ovih dana nam uporno ulaze u kuće.

Klimatske promjene na ove kukce trenutno djeluju povoljno, no ne smijemo zaboraviti da te iste promjene djeluju i na mnoge druge kukce, ali na negativan način. Tako nam recimo oprašivači i drugi osjetljivi kukci nestaju alarmantnom brzinom. Kako bi osvjestili ljude da se malo pobrinu i za njih, u Perivoj Zrinski postavili smo hotel za kukce. Možda jedan hotel neće pomoći svim našim korisnim kukcima, ali nadamo se da će potaknuti na razmišljanje mnogih.