Rekordnih 700 sudionika na Hodnji uz Muru u Podturnu!

Proljetni ugođaj nagradio je sve sudionike ovogodišnje Hodnje uz Muru. Odazvao ih se rekordan broj od čak 700 hodača čemu je zasigurno kumovala sunčano i ugodno nedjeljno prijepodne. Domaćin ovog međunarodnog pohoda bila je Međimurska priroda u suradnji s općinom Podturen. Prvi Pohod uz Muru s ciljem očuvanja njezinog prirodnog toka i bioraznolikosti te sprječavanja gradnje hidroelektrana na njezinom toku organiziran je 2000. godine. Pohod se održava simbolično uz 2. veljače, Svjetski dan močvarnih (vlažnih) staništa .

Hodnja je krenula iz Društvenog doma u Podturnu gdje su prigodne govore održali načelnik Općine Podturen Perica Hajdarović, Bernard Wieser iz Austrije, Stanka Dešnik iz Slovenije i Siniša Golub, ravnatelj Javne ustanove Međimurska priroda. Osim iz Međimurja i obližnjih županija na Hodnju je stiglo sto hodača iz Austrije, zatim brojni ljubitelji i zaštitari prirode iz Slovenije i Mađarske, također planinari iz Zagreba, Varaždina, te predstavnici domaćih planinarskih društava PK Extrem, PD Bundek, HPD Međimurje i PD Prelog.

Kružna staza ukupne duljine desetak kilometara prolazila je kroz vrijedna prirodna i kultivirana staništa zaštićenog Regionalnog parka Mura-Drava, dok je dio puta išao uz sami tok Mure u okolici Podturna. Tijekom ovogodišnje hodnje koja je imala moto „Vlažna staništa i bioraznolikost“, sudionici su mogli saznati o brojnim dobrobitima vlažnih staništa za naš planet putem mobilnih poučnih tabli postavljenih ciljano za potrebe hodnje. Namjera je bila skrenuti pažnju hodača na aktualne prizore u prirodi, primjerice na raznolike reljefne oblike, aktivnost dabra, usluge koje pružaju vlažna staništa i sl. Na polovici puta organizirana je pauza za odmor i okrijepu kod ribičkog doma ŠRD Šaran u Podturnu, dok je na krajnjoj točki staze, u Društvenom domu u Podturnu, bilo završno druženje hodača uz grah koji su priredili podturenski ribiči.

Hodnju su osiguravali članovi HGSS Stanica Čakovec, što se pokazalo ispravnom odlukom. Lora Tušek članica čakovečke Gorske službe spašavanja brzom je intervencijom pomogla neopreznoj hodačici iz Slovenije koja se hodajući stazom uz Muru okliznula i završila u rijeci. Naši su je HGSS-ovci osigurali i izvukli je na obalu, ugrijali i osigurali suhu odjeću.

Za sve koje su željeli osigurana je besplatna vožnja skelom. Hodnja je završila u Društvenom domu uz okrjepu uz fini vojnički grah, pretepeni grah za vegetarijance i grah salata za vegane koje je pripremio Ivan Zrna iz Podturna.

Dio atmosfere s Hodnje pogledajte na našoj facebook stranici na LINKU.

..

One Comment

Comments are closed.