Parkovi – spona gradova i prirode

U izdanju Javne ustanove Međimurska priroda i izdavačke kuće Meridijani u svibnju 2022. godine objavljena je jedinstvena knjiga Parkovi – spona gradova i prirode. U sklopu projekta Eco Brigde, urednici knjige mr. sc. Siniša Golub i Petra Somek, prof. okupili su 14 hrvatskih, dva mađarska i jednog američkog autora koji su u svojim tekstovima s različitih aspekata pisali o parkovima na 368 stranica tiskanih u koloru.

Knjiga Parkovi – spona gradova i prirode (165 mm x 235 mm; meki uvez; 368 str. + 150 fotografija) je trojezična, na hrvatskom, mađarskom i engleskom, a izdana je u sklopu prekograničnog hrvatsko-mađarskog EU projekta Eco Bridge u tisuću primjeraka. O dobrobitima urbanih parkova, kako su nastali, kako ih štititi, koji su izazovi njihova upravljanja, uz pojedine dobre primjere iz prakse koji su vezani uz njihovu revitalizaciju pišu vrhunski stručnjaci za zaštitu prirode, novinari i publicisti.

Knjiga se između ostalog bavi temom Perivoja Zrinski u Čakovcu o čemu pišu stručnjaci i autori iz Javne Ustanove Međimurska priroda: Mihaela Mesarić, Sara Srša i Siniša Golub. Djelo donosi tekstove o zagrebačkim parkovima, uspješnoj revitalizaciji perivoja dvorca Pejačević u Virovitici, upravljanju Perivojem Vladimira Nazora u Zadru, parku Keszthely kod mađarskog Balatona, parku na vodi Little Island u New Yorku, klimatskom značenju parkova u urbanim područjima i dr.

Ovom knjigom je ujedno pokrenut bibliotečni niz Javne ustanove Međimurska priroda pod nazivom: Biblioteka Kockavica. Nazvana je po rijetkoj biljci koja raste u Međimurju. Djelo je također 62. knjiga biblioteke Geographia Croatica izdavačke kuće Meridijani.