Međimurska priroda na 15. Danu dobravskog ljuka i ekološke proizvodnje

Jubilarno 15. izdanje manifestacije Dani dobravskog ljuka i ekološke proizvodnje održano je u nedjelju 28. kolovoza u dvorištu Doma kulture Zalan u Donjoj Dubravi. Domaćini manifestacije Općina Donja Dubrava i DUGA, društvo za biološko-dinamičko gospodarenje, Čakovec okupili su gotovo pedesetak izlagača. Glavni “glumac” nedjeljnog druženja izlagača i posjetitelja naravno bio je  “dobravski ljuk”, njegova proizvodnja na tradicionalni način i očuvanje sjemena.

Izlagački prostor Međimurske prirode posjetili su načelnica Svete Marije Đurđica Slamek i župan Matija Posavec

Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode sudjelovala je na manifestaciji kao jedan od 48 izlagača, s obzirom na to da ova manifestacija između ostalog senzibilizira javnost o potrebi vraćanja prirodi i njezinom očuvanju. Uz mobilni štand Međimurske prirode posjetitelji su dobili brojne informacije o aktualnostima rada Međimurske prirode te se informirali o Centru za posjetitelje Med dvemi vodami uz prigodne promidžbene materijale.

O aktualnostima Međimurske prirode informirao se i načelnik Donje Dubrave Marijan Varga

Podsjetimo, 2016. godine Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske odobrilo je upis luka na Sortnu listu Republike Hrvatske kao čuvanu sortu službenog naziva Dubravski crveni luk te je sorta istog naziva istovremeno upisana i u Zajednički katalog sorti poljoprivrednog bilja Europske unije. U Donjoj Dubravi ova se tradicijska sorta crvenog luka pod nazivom “dobravski ljuk” uzgaja unatrag 150 godina. Karakteriziraju ga brojna blagotvorna svojstva na organizam. Djeluje antibakterijski, a  prema narodnoj predaji vrlo je koristan protiv gripe i prehlade. Unatoč činjenici što ima žestok, karakterističan miris i ljutinu međimurske su kuharice za njega pronašle mjesto u raznim jelima od juha, namaza, preko pita i pljeskavica, pa čak i u kolačima. Izlagači ovogodišnje manifestacije imali su priliku osjetiti ga u ukusnom bograču koji su pripremili domaćini.

Posjetiteljice su dobile odgovor gdje i kada posjetiti Centar Med dvemi vodami u Križovcu

U prigodnom programu manifestacije sudjelovao je školski Etno bend, a s pozornice pozdravne riječi uputili su općinski načelnik Marijan Varga, zatim Josip Sabol, idejni začetnik manifestacije te župan Matija Posavec. Druženje su obogatile članice Udruge žena Donja Dubrava s kolačima, profesor Željko Sobotka, savjetnik za samopomoć ljekovitim biljem, s predavanjem o ljekovitostima i nutritivnim svojstvima luka, nastup KUD-a Seljačka sloga te izložba slika Franje Mustača Medarova.

Posjetitelji su na poklon dobili promotivne i edukativne materijale Međimurske prirode i Centra Med dvemi vodami