Spašavanje mlade lisice

Duži i topliji dani te neizostavne proljetne kiše potiču preobrazbu krajolika. Upravo traje „buđenje“ biljnog i životinjskog svijeta. Biljke intenzivno zelene i svojim cvjetanjem šire mirise koji privlače mnogobrojne kukce oprašivače, a životinjama počinje period razmnožavanja. I mi smo jedva dočekali ljepše vremenske prilike, nakon pomalo „dosadnih“ zimskih mjeseci. Češće provodimo vrijeme na otvorenom, bilo u svojim dvorištima ili pak u prirodi. Šetnje, rekreacija i obavljanje poljodjelskih radova samo su neke od prilika za neposredni kontakt ljudi sa stanovnicima šuma, livada, polja, vodenih površina, ali i naših okućnica.

Oprez! Proljeće – vrijeme mladunaca

Vrijeme je kada se većina životinja odlučuje za proširenje obitelji, a potom njihovi najmlađi članovi ponekad završe u neželjenim situacijama. Od nemoćnih ptića koji prepuni samopouzdanja prerano odluče napustiti  gnijezdo te tako postanu lak plijen grabežljivcima do mladunčadi sisavaca koja istraživanjem svoje okoline upadne u slične probleme.  A mi, nailaskom na takvu situaciju, moramo djelovati samo ako je to zaista potrebno. U većini slučajeva najbolje je ne poduzimati nikakve radnje. Čest primjer je nailazak na mladunčad zeca ili srne u prirodi koji se doimaju napušteni od roditelja. Naravno da nisu ostavljeni, ali bi to mogli postati ako im se previše približimo ili ih diramo, jer time na njima ostavljamo ljudski miris. Nisu zaboravljeni ni ptići koji su nespretni i ne mogu poletjeti, nego im je potrebno još samo dan – dva da ojačaju i potraže sigurnost na granama odakle ih brižno motre roditelji. Naša pomoć potrebna je samo u jako rijetkim slučajevima, kada naiđemo na životinju s vidljivom ozljedom ili mladunca kojem eventualno prijeti pogibelj.

Zarobljen lisičić

Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode odnosno međimurski čuvari prirode nedavno su bili u prvoj takvoj ovosezonskoj akciji, spašavanju mlade lisice koja je zbog svog nestašluka ili možda krivom procjenom svoje majke završila u prostoriji pomoćnog objekta jednog međimurskog građevinskog poduzeća. Upavši kroz ventilacijski otvor u kotlovnicu, lisičić je ostao zarobljen i samo ga je njegovo tužno javljanje spasilo od sigurne smrti. Čuvši nepoznate zvukove, djelatnici su uputili poziv upomoć Međimurskoj prirodi, koja je promptnom intervencijom izbavila nesretnu životinjicu te je ostavila u obližnjem grmlju u nadi da će je majka pronaći.

Poruka za kraj: Priroda savršeno funkcionira i bez našeg uplitanja, zato pomozimo životinjama samo  kada je to zaista i potrebno.

piše: Antonio Krušelj