Završila je akcija Čep odvoji, izlet osvoji!

Udruga oboljelih od leukemije i limfoma Čakovec već niz godina prikuplja plastične čepove čime se na ekološki prihvatljiv način prikupljaju financijska sredstva za liječenje oboljelih. U suradnji s Međimurskom prirodom – Javnom ustanovom za zaštitu prirode provedena je dodatna motivacija i animiranje školske populacije za skupljanje čepova kroz akciju Čep odvoji, izlet osvoji!

prikupljanje-cepova-skole-2
Učenici se rado fotografiraju kraj čepova koje su marljivo skupljali

Akcija je provedena od 3. studenoga 2022. godine do 22. travnja 2023. godine. Završena je i uskoro će biti objavljeni rezultati i saznat će se koje će škole osvojiti izlet na Papuk i razgled Geo info centra u Voćinu, izlete na poučnu stazu Svetomartinska Mura te izlet u Centar za posjetitelje Med dvemi vodami. 

Predsjednik udruge Emil Vibović posljednjih dana akcije imao je pune ruke posla, jer je trebalo prikupiti posljednje kilograme plastičnih čepova po školama. Ističe kako je završnica akcija bila vrlo zanimljiva: 

– Jako je dobar odaziv škola i učenika koji su animirali roditelje, susjede i familiju. Kad dođemo u školu, vidimo kako su prikupljene velike količine čepova. Odvozimo ih u Totovec gdje ih pakiramo i odvozimo za daljnju reciklažu. Rezultate još ne znamo, ali siguran sam da se radi o velikim količinama koje smo prikupili zahvaljujući toj plemenitoj akciji gdje smo potakli učenike, njihove roditelje, učitelje i škole na dodatno prikupljanje. Svi su nam rekli kako će i nakon završetka akcije nastaviti prikupljati čepove. U završnici smo imali velik dio posla, jer je trebalo obići sve škole, prikupiti čepove, izvagati ih, podijeliti s brojem učenika škole. Koja škola će imati najveći broj kilograma prikupljenih po učeniku, dobit će nagradu, prvu, drugu ili treću. Rezultate ćemo objaviti u ponedjeljak 8. svibnja.

Učenici se rado fotografiraju kraj čepova koje su marljivo skupljali
– U svim je školama odlična atmosfera kad dođem po plastične čepove, ističe Vibović

* Djeca su u akciji animirala čak i ugostiteljske objekte?

– Ima odličnih primjera. Jedan učenik donio je iz ugostiteljskog restorana punu vreću plastičnih čepova. Sjajno je to što su i ugostitelji prepoznali vrijednost ove akcije i rado pomogli učenicima. Djeca žele osvojiti nagradu. Dobar primjer je i područna škola Novakovec, koja već godinama daje puno čepova, a sada su još dodatno animirali mještane zahvaljujući učiteljima i slanjem letka po naselju. Oni ih pakiraju u prozirne vreće od krumpira, tako da je vidljivo što su prikupili. Uvijek se vesele, poslikaju se, zovu me da to prikupim. Imaju već stvorenu naviku prikupljanja čepova. Pojedine škole su se sad prvi put uključile u prikupljanje čepova. Nagrade i akcija Čep odvoji, izlet osvoji! su bile dodatni motiv. Neke škole kontinuirano prikupljaju čepove od 2013. godine, kada je Udruga krenula s time. U konačnici, sve to je i poticaj za brigu o prirodi, okolišu, ali i oboljelih osoba.

* Kakve su reakcije učenika kad dođete po čepove?

– Svi me pitaju tko je prvi, tko će osvojiti nagradu. Jesmo mi prvi? Kažem im: – Čekajte malo, moram obići sve škole, zbrojiti sve količine, sve dobro izračunati i provjeriti, kako bi sve bilo korektno.

Za nagrade konkurira 47 međimurskih osnovnih škola. Udruga oboljelih od leukemije i limfoma Čakovec i Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode svima zahvaljuju na sudjelovanju.