Marko Gregur u Murskom Središću: Književnost je komunikacija

– Čuvam stvari od propadanja, misao je koju je izrekao pisac Marko Gregur na književnoj večeri održanoj u maloj dvorani Centra za kulturu Rudar u Murskom Središću. Čuva ih pisanom riječju, sočnim dijalektom, prije svega kajkavštine, a sada i najnovijim romanom Šalaporte i čakavštinom. Knjiga je objavljena u ožujku ove godine u izdanju nakladnika HENA COM.

Nakon predstavljanja romana u piščevom rodnom gradu Koprivnici, vrlo brzo su poklonici književnosti najsjevernijeg grada Republike Hrvatske imali priliku uživo čuti o procesu nastajanja romana, radnji, likovima i drugim zanimljivostima iz Gregurova književnog stvaralaštva.

Marko Gregur i Siniša Golub
Marko Gregur i Siniša Golub

Malo intimno druženje u formi razgovora s piscem vodio je Siniša Golub, podsjećajući kako je Gregur između ostalog i tajnik Društva hrvatskih književnika te dobitnik Nagrade Vladimir Nazor i Fric za roman Vošicki. Podsjećamo, predstavljen je prošle godine u svibnju na Matulovu gruntu u Frkanovcu.

U svom novom romanu Gregur plete ribarsku mrežu ljudskih emocija, sjećanja, aktualnih polemika o umjetnosti, mještana otoka Prvića i njegovih pridošlica. Roman nije autobiografskog karaktera, ali su pojedini likovi inspirirani stvarnim otočanima Prvića.

Književnu večer organizirali su Centar za kulturu Rudar i Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode, a održana je u četvrtak 4. svibnja unutar programa obilježavanja 30 godina Međimurske županije.