Tri inspirativna dana studijskog putovanja u Moslavinu

Moslavina je potpuno iznenađenje, zaključak je svih sudionika trodnevnog programa i događanja na području LAG-a Moslavina u okviru projekta suradnje “Okusi domaće!”. Dvadesetak članova LAG-a Mura-Drava, njegov predsjednik Mario Moharić, dopredsjednik Marijan Varga i voditelj Mihael Ružić, dožupan Josip Grivec i predstavnici općina Donjeg Međimurja kroz odličnu organizaciju predstavljanja povijesne, kulturne, vjerske i prirodne baštine te eno i gastro ponude dotakli su tek dio turističkog potencijala ovog kraja. Domaćin programa, LAG Moslavina i njegova predsjednica Anica Lenart, pripremili su tri sadržajna, poučna, aktivna i nadasve inspirativna dana.

studijsko-putovanje-LAG-Moslavina-1
Centar za posjetitelje Natura 2000 – Poilovlje

U Garešnici, u Centru za posjetitelje Natura 2000 – Poilovlje sudionicima su pozdravne riječi uputile Daniela Belak direktorica Turističke zajednice Garešnice i ravnateljica Nature 2000 Nena Salopek. Predstavljen je projekt “Okusi domaće!”, a u ime LAG-a Mura-Drava govorio je voditelj Mihael Ružić, nakon čega su sudionici razgledali Centar Natura 2000 – Poilovlje, mural Ive Robića i jezero Skresovi.

studijsko putovanja LAG Moslavina (2)
Anica Lenart, predsjednica LAG-a Moslavina

Obilazak primjera dobre praske uz prezentaciju gastro ponude započeo je u restoranu “Kod bake”, gdje su domaćini Danijela i Zdravko Andri pripremili gastro delicije moslavačkog kraja. Razgledana je i osobita atrakcija, jedinstven projekt u Hrvatskoj, prvi hotel za pčele na OPG-u Balja, gdje je o životu pčela govorio domaćin Domagoj Balja, a posjetitelji su ponajviše upamtili relaksaciju i blagotvorni učinak API komore. U Kutini je obiđeno barokno bogatstvo Moslavine i crkva sv. Marije Snježne, Muzej Moslavine i tradicijska arhitektura Moslavine.

studijsko-putovanja-LAG-Moslavina-4
Promatračnica za ptice u Lonjskom polju

Drugog dana izletnike su u prijepodnevnim satima primili djelatnici Parka prirode Lonjsko polje te ih upoznali s najvećim zaštićenim močvarnim područjem u Republici Hrvatskoj uz video prezentaciju i aktivno bicikliranje. Prirodna baština prezentirana je i u posjetiteljskom centra Crna roda, a u restoranu “August” kušana su tradicionalna jela te škrlet, bijelo vino koje postaje brend Moslavine. Vinske priče o škrletu, ovoj autohtonoj sorti vina, doživljene su i u dvije vinarije.

studijsko putovanja LAG Moslavina (8
Posjetiteljski centar Crna roda

U Popovači je razgledan dio neuropsihijatrijske bolnice dr. Ivan Barbot, gdje je sudionike programa o radu bolnice uz video projekciju upoznala glavna sestra bolnice Danijela Čukelj.

U Vinariji Trdenić u Popovači, domaćini Tomislav i Mirela Trdenić, predstavili su nekoliko vina, a prezentaciji je nazočio i gradonačelnik Popovače Joško Mišković. U Kutini je u Vinariji Košutić nastavljena edukacija o vinskom turizmu. Domaćin u Vinskom dvoru je bio Hrvoje Košutić, a prezentaciji se pridružio i gradonačelnik Kutine Zlatko Babić.

Upoznavanjem turističke ponude TZ Grada Čazme, započeo je program trećeg dana. Razgledan je multifunkcionalni centar Čazma Natura 2000 i obiđen prvi javni biobazen u Republici Hrvatskoj. Turističke adute Čazme predstavila je direktorica Turističke zajednice Čazma Ivana Sabljak Murlin. Obiđen je još jedan primjer dobre prakse, turistička destinacija “Zmajevo gnijezdo” uz prezentaciju gastro ponude, a nakratko je sudionike programa pozdravio i gradonačelnik Čazme Dinko Pirak. Posebna atraktivna bila je šetnja interpretacijskim lokalitetom Medjame, koje je značajno stanište ptica močvarica i vodozemaca.

studijsko-putovanja-LAG-Moslavina-12
Interpretacijski lokalitet Medjame

Završnica trodnevnog upoznavanja Moslavine uslijedila je u Ivanić-Gradu gdje je sudionike dočekala Ana Gašparović, direktorica TZ Grada Ivanić-Grada te predstavila dio turističke ponude ovog grada i aktualnu manifestaciju “Festival igračaka u Ivanić-Gradu”. LAG Mura-Drava primit će predstavnike LAG-a Moslavina u srpnju 2023. godine te predstaviti svoje turističke i druge potencijale. Na studijskom putovanju u Moslavinu u ime Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode sudjelovala je Roberta Radović.

studijsko putovanje Moslavina
Multifunkcionalni centar Čazma Natura 2000
U Čazmi, prvi javni biobazen u Republici Hrvatskoj
studijsko putovanja LAG Moslavina (9)