Svjetski dan rendžera

Svake godine 31. srpnja u svijetu se obilježava Svjetski dan rendžera u spomen na sve rendžere (čuvare prirode) koji su stradali obavljajući svoje dužnosti. Osim toga, slavimo rendžere i njihov posao zaštite svjetske prirodne i kulturne baštine.

Rendžeri su čuvari prirode u zaštićenim područjima. Rendžeri diljem svijeta djeluju pod najrazličitijim nazivima, npr. parkovni rendžeri, parkovna policija, šumski rendžeri, parkovno osiguranje, rendžeri lovočuvari, rendžeri zaštitari nadzornici

Čuvari prirode (rendžeri) igraju ključnu ulogu u očuvanje prirodne, kulturne i povijesne baštine, te zaštite prava i dobrobiti sadašnjih i budućih generacija.

Svjetski dan rendžera obilježava se diljem svijeta 31. srpnja, ove godine s temom: Rendžeri 30 X 30 – prirodno rješenje za postizanje ciljeva bioraznolikosti.

Međunarodna federacija rendžera (IRF) čuvare prirode smatra ključnim stručnjacima za „zdravlje“ planete Zemlje koji se o njoj brinu štiteći ju, prateći bioraznolikost, pružajući usluge posjetiteljima zaštićenih područja, provođenjem zakona, obrazovanjem, vatrogastvom, brzim reakcijama prve pomoći, sprječavajući širenje zoonoza, podršku zajednici i regulaciju održivosti.

Procijenjeno je da danas u svijetu ima 286 000 rendžera i da bi se postigao cilj „Rendžeri 30 X 30″ broj čuvara prirode mora se povećati na 1,5 milijuna. U isto vrijeme biti će potrebna značajna poboljšanja u resursima, radnim uvjetima, sposobnostima kako bi se osigurala kompetentna i profesionalna snaga čuvara prirode.

U proteklih godinu dana zabilježeno je 148 smrtnih slučajeva rendžera koji su na prvoj liniji zaštite prirode izgubili živote.